Innenriks

Helleland: Regjeringen arbeider ikke med å endre abortloven

Ukevis med abortdebatt og titusenvis i demonstrasjoner til tross: Høyre-statsråd Linda Hofstad Helleland sier at regjeringen ikke jobber med å endre abortloven.

TAUS, MEN SKRIVER BREV: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland, her ved en tidligere anledning, har forholdt seg taus i abortdebatten som raser. I et skriftlig svar til Stortinget skriver hun at hun vil «fortsette å jobbe for kvinners rettigheter både i Norge og internasjonalt».

Samtidig som regjeringspartiene har innledet regjeringssamtaler med KrF, der partene blant annet skal forhandle om endringer i abortloven, hevder likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) i et skriftlig svar til Stortinget at «regjeringen har ikke et arbeid på gang med å endre dagens lov».

Høyre-statsråden har tatt på seg et ambassadørverv, som såkalt «champion», for det internasjonale initiativet «She Decides», og har med det forpliktet seg til å forsvare abortrettigheter og kvinners rett til å bestemme over egen kropp.

Her hjemme har hun imidlertid forholdt seg taus til abortstriden som har rast de siste ukene.

LES OGSÅ: Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) har lovet å være en høylytt forsvarer for kvinners rett til abort internasjonalt. I den hjemlige abortstriden er hun taus

– Stolt av å være champion

Taus er hun fortsatt, for Helleland vil ikke la seg intervjue av Dagsavisen om denne saken – slik hun også har avvist å la seg intervjue flere ganger tidligere.

Hellelands påstand om at regjeringen ikke arbeider med å endre abortloven, går fram av et skriftlig svar på spørsmål fra stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap).

Spørsmålet lyder: «Ser likestillingsministeren at det å forholde seg taus til at en av likestillingskampens viktigste seire nå er utfordret ikke er forenlig med å inneha en slik champion-status?»

Helleland svarer ikke direkte, men skriver en del om hvorfor hun tok på seg vervet som «champion» for «She Decides».

Hun avslutter med at hun «er stolt av å være champion for She Decides, og jeg vil fortsette å jobbe for kvinner».

LES OGSÅ: SV og Ap retter krass kritikk mot likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H): SV ber Høyre-statråden vurdere sin stilling

– Ikke verdig en statsråd

Helleland mener at det ikke er regjeringen som må svare for regjeringsforhandlingene om abortloven: «Den politiske diskusjonen mellom partiene på dette området i forbindelse med eventuelle regjeringsforhandlinger må partiene svare på, slik som også er vanlig for eksempel i forbindelse med partienes programarbeid», skriver Helleland.

Trettebergstuen, som er Aps likestillingspolitiske talsperson, er lite fornøyd med svaret fra likestillingsministeren.

– Jeg er overhodet ikke fornøyd. At Helleland lukker øynene for det som i flere uker har vært den viktigste politiske debatten som har pågått i offentligheten synes jeg er underlig. At hun nekter å svare og later som om denne virkeligheten ikke finnes, synes jeg ikke er verdig en statsråd, sier Trettebergstuen.

LES OGSÅ: Abortlovforkjemperen Gro Harlem Brundtland refser Solberg og KrF: Spiller et «uverdig dobbeltspill» i abortspørsmålet

– Fordi hun er ansvarlig

Sist lørdag tok titusenvis av mennesker til gatene i protest, 8000 av dem foran Stortinget, mot at Høyre-leder og statsminister Erna Solberg har satt abortloven i spill.

Striden ble utløst av at Solberg lokket KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad med forhandlinger om abortloven dersom Ropstad fikk med seg partiet på å søke sete i Solberg-regjeringen.

Solberg har stilt i Stortinget flere ganger for å svare på spørsmål om saken.

– Hvorfor er det da så viktig at likestillingsministeren svarer?

– Fordi hun er ansvarlig statsråd på likestillingsfeltet. Abortloven er en av de største seirene for likestilling, og regjeringen og KrFs forhandlinger om abortloven kan føre til at vi tar et skritt tilbake, sier Trettebergstuen.

I svarbrevet omtaler Helleland dagens abortlov som «sterk og god», og påpeker at hun bare har ansvar for regjeringens gjeldende likestillingspolitikk.

– Det er veldig passivt, sier Trettebergstuen, og fortsetter:

– En statsråd skal selvfølgelig forvalte gjeldende politikk, men rollen til en statsråd er mer enn det. Hun påvirker og lager politikk, og er en del av et regjeringskollegium som lager ny politikk. Vi vet ikke hva slags holdning likestillingsministeren har til en viktig likestillingsdebatt. Det skulle jeg likt å visst.

LES OGSÅ: Liv Arnegaard (74) er en av mange tusen som har tatt til gatene: – Jeg har aldri før brydd meg om politikk, men nå er jeg fly forbannet