Innenriks

Statsbudsjettet vil øke bruken av midlertidig ansatte og innleide, mener LO og NHO

Det blir dyrere for arbeidsgiverne å permittere. Resultatet kan bli flere midlertidig ansatte.

KrF og regjeringspartiene øker regningen for bedrifter som vil permittere ansatte. Nå kommer kritikken: Forslaget øker faren for at bedriftene velger oppsigelser i stedet for permittering, mener både LO og NHO.

Dette er det andre kuttet i permitteringsordningen denne høsten.

I sitt opprinnelige budsjett kuttet regjeringen antall dager den ansatte kan være permittert: fra 49 uker til 26 uker.

Tirsdag kveld kom kutt nummer to: Da ble regjeringen og KrF enige om en budsjettavtale som gjør at arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering øker fra 10 til 15 dager.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Feil medisin

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener det er alt for tidlig å friskmelde arbeidslivet.

Han reagerte allerede sterkt da statsbudsjettet ble lagt fram i oktober med færre permitteringsuker for de ansatte.

– Både verftene og flere bedrifter kan risikere ordrenedgang neste år. Dette bidrar til å redusere fleksibiliteten og svekker muligheten for rullerende permitteringer, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Arbeidsgiverne må ut med 54 millioner kroner mer i 2019, hvis det blir samme antall permitteringer som i år.

Les også: – Motstanden mot EØS vokser

Industrien protesterer

NHO-foreningen Norsk Industri og LOs Fellesforbundet protesterer i en felles pressemelding:

– Dette vil ramme bedrifter som har behov for å permittere arbeidstakere i en situasjon med midlertidig bortfall av etterspørsel og mangel på oppdrag, mener både Fellesforbundets leder, Jørn Eggum og leder i Norsk Industri, Stein Lier Hansen.

De oppfordrer på det sterkeste de partiene som står bak budsjettavtalen til å revurdere forslaget før det kommer til endelig behandling i Stortinget.

Frykter flere arbeidsløse

– Regjeringen skyver mennesker ut i arbeidsløshet. Ansatte i bedrifter som sliter får økt utrygghet med regjeringens kutt i permitteringsordningen. Framfor å bidra kommer det borgerlige flertallet nå med et ytterligere slag i ansiktet gjennom å velte økte utgifter på disse bedriftene, sier stortingsrepresentant Arild Grande (Ap) til FriFagbevegelse.

– Det vil gjøre at flere bedrifter får problemer. Flere bedrifter mister verdifull kompetanse. Ansatte som allerede frykter for framtiden får økt utrygghet. Budsjettforliket rammer bedrifter som fortsatt opplever ettervirkningene av oljekrisen, legger han til.

Les også: Tybring-Gjedde utelukker ikke at Frp går ut av regjering

Rødt reagerer

Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer også kraftig.

– Bedrifter med store svingninger vil rammes ekstra hardt av dette, som industrien. Det siste industriarbeiderne trenger nå er et svakere vern mot oppsigelser, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

– Dette er en fiendtlig politikk. Ikke bare for arbeidsfolk, men også for bedriftene. Det gjør at de som er ansatt fast vil miste jobben, og på sikt bli erstattet av innleide fra bemanningsforetak. Dette fører til at bedriftene mister viktig kompetanse, legger han til.

110.000 uten jobb

Både Grande og Moxnes poengterer at det fortsatt er over 110 000 arbeidsledige i Norge. De mener at det er alt for tidlig å fastslå at det er oppgangstider i arbeidslivet.

– Vi opplever ingen konjunkturbedring. Det er en konjunktur-stillstand. Ledigheten har stabilisert seg på et høyt nivå, påpeker Bjørnar Moxnes.

Arbeidsgiverne kritiske

Også bransjen reagerer.

– Våre bedrifter permitterer fordi alternativet kan være oppsigelser. Konsekvensene for bedriftene med denne økningen i dagpengeperioden, er at mange bedrifter i realiteten må si opp ansatte, framfor å permittere, sier administrerende direktør i Byggenæringens Landsforbund, Jon Sandnes.

– Dette har vi ved flere anledninger advart mot tidligere, fordi det bidrar til å tappe bedrifter for verdifull kompetanse, legger han til.

Faste ansettelser

– Vi er skuffet over at regjeringen har utvidet arbeidsgiverperioden etter så mange tydelige tilbakemeldinger fra en samlet byggenæring.

– Det er også et tankekors at regjeringen bidrar til å gjøre det vanskeligere for bedriftene å etterleve det som regjeringen har vært så tydelig på i regjeringsplattformen: Fast ansatte skal beholdes som hovedregel i arbeidsmiljøloven, mener Sandnes.

LO: – Blir ikke hørt

LO-lederen reagerer på at regjeringen gjør to store endringer i permitteringsregelverket uten å drøfte dette med partene i arbeidslivet.

– Det er oppsiktsvekkende og forstemmende at regjeringen har et utvalg som nettopp skal se på dette med permitteringsordningene, hvor partene er representert. Så venter de ikke til utvalget leverer sin innstilling før de gjør endringene, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Les også: – Lavtlønte med høy gjeld «straffes»

helge@lomedia.no

Mer fra Dagsavisen