Innenriks

– Motstanden mot EØS vokser

Ap risikerer å tape terreng i fagbevegelsen hvis de tviholder på EØS-avtalen, tror lederen i Transportarbeiderforbundet.

– Det er ingen tvil om at motstanden mot EØS vokser. Den er i hvert fall ikke blitt mindre i mitt forbund, sier Lars Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF), som Dagsavisen møter på kartellkonferansen på Gol.

NTF er ett av flere forbund i LO som ønsker å si opp EØS-avtalen.

Snart kan EØS-skeptikerne tilhøre flertallet i LO, tror Johnsen, og viser til at Fellesforbundets avdeling 5 nylig vedtok at også de vil ut av EØS.

– Det at EØS-bastionen i Bergen har falt, vil endre mye i Fellesforbundet, sier Johnsen.

Hans forbund kommer trolig til å slå seg sammen med Fellesforbundet neste år, noe som ytterligere vil styrke nei-siden.

Les også: Støre slår ned EØS-opprør

– Hellig ku for Ap

Dersom Fellesforbundet ender opp med å bytte side, vil det trolig tippe flertallet også på LO-kongressen i 2021, tror Johnsen. I så fall blir det vanskeligere for Arbeiderpartiet å holde fast ved EØS-avtalen, mener han.

– Hvis de ikke lytter til rådet fra fagbevegelsen, vil de antakelig miste oppslutning, sier Johnsen og fortsetter:

– Vi ser at frustrasjonen har bredt om seg fordi Ap hele tida har hatt EØS-avtalen som en hellig ku. Det vi hører fra våre medlemmer, er at de er på jakt etter et parti som vil stå opp for dem i deres arbeidssituasjon, sier Johnsen.

Frustrasjonen har ført til at Frp en periode fikk et oppsving blant NTFs medlemmer, forteller han. Nå er venstresiden i ferd med å styrke seg igjen, men Johnsen tror likevel Ap ville tjent på å si nei til EØS.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Verre på veiene

– EØS-avtalen griper stadig inn i norske forhold, blant annet gjennom anbudshysteriet. Så kan du stille spørsmål ved om det skjer fordi EU ønsker det eller ei. Det føres jo en høyrepolitikk i Norge, men det hjelper ikke at høyrepolitikken i EU er drivkraften bak det som skjer. Jeg mener Norge hadde klart seg veldig godt med en handelsavtale, sier Johnsen.

Han er delvis enig med LO-leder Hans Christian Gabrielsen, som i en sak i VG nylig la skylda for det gryende EØS-opprøret på NHO og Norsk Industri.

– Det har i hvert fall hjulpet til på motstanden, både gjennom holship-saken og det som nå skjer med reise, kost og losji, sier Johnsen.

Ifølge NTF-lederen har EØS-avtalen gjort arbeidshverdagen verre for mange av forbundets medlemmer.

– Vi ser hva som har skjedd med godstransport på vei, hvor forholdene blir verre og verre, og hva som skjer i havnene i Norge i dag. Regjeringen har brukt modernisering av havnene våre som et argument for å erstatte en stolt, norsk arbeidstakergruppe med vikarer og utenlandsk mannskap, sier Johnsen.

Les også: De freder ikke EØS-avtalen

Mer fra Dagsavisen