Innenriks

– Jeg har aldri før brydd meg om politikk, men nå er jeg fly forbannet

Liv Arnegaard (74) er en av mange tusen som har tatt til gatene og demonstrerer under fanen «Ikke rør abortloven».

Bilde 1 av 3

Eidsvolls plass utenfor Stortinget er lørdag ettermiddag smekkfull av demonstranter som demonstrerer mot at regjeringen skal innføre endringer i abortloven. En av de mange tusen som har møtt opp, er Liv Arnegaard (74) som har stilt seg mellom fanene som er heist til forsvar for dagens abortlov.

– Jeg har aldri før brydd meg om politikk, men nå er jeg fly forbannet, sier Arnegaard til Dagsavisen.

Hun er ikke den som har for vane å gå i demonstrasjoner.

– Jeg har bare gått ut for å demonstrere én gang tidligere i mitt liv, men nå er jeg utrolig oppgitt over at man gjør kvinners rett til abort om til et politisk maktspill. Jeg synes det er utrolig dårlig at man prøver å gi kvinner dårlig samvittighet, sier Arnegaard.

Les også. Rødt frykter KrF får gjennomslag for forbud mot tvilingabort

Alt fra Fpu til Rød ungdom

Til sammen 62 organisasjoner, inkludert flere kvinneorganisasjoner og politiske partier med en spennvidde fra Rød Ungdom til Fremskrittspartiets Ungdom, har sluttet seg til den landsomfattende demonstrasjonen «Ikke rør abortloven», som er en av de største demonstrasjonene som har vært i Norge de siste årene.

Demonstrasjonene arrangeres på 33 steder i landet, og årsaken til at de arrangeres, er at statsminister Erna Solberg (H) har sagt at hun er villig til å forhandle med KrF om abortlovens paragraf 2C og mulige forandringer av den, og at hun ønsker et forbud mot tvillingabort.

I abortlovens paragraf 2c heter det at svangerskapsavbrudd etter tolvte uke kan skje når «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet».

Les også: Flertall i KrF mener abortsaken var viktig for veivalget

– Hører ikke hjemme på forhandlingsbordet.

Nestleder i Sosialistisk Venstreparti Kirsti Bergstø er blant dem som holder appeller foran de mange tusen som har møtt opp i Oslo.

– Vi er her for å gjøre det klart at abortloven ikke hører hjemme på forhandlingsbordet. Vi står samlet for kvinners rettigheter som settes på spill nå i kampen om makt og regjeringskonstellasjoner, sier hun til Dagsavisen.

– Har du tro på dere vil vinne frem gjennom demonstrasjonen?

– Sist gang regjeringen forsøkte å innskrenke abortloven gjennom reservasjonsretten, vant vi fram . Jeg har vanskelig for å tro at dette ikke gjør inntrykk. Vi har flertallet i folket bak oss her. Legg vekk kvinners rett til abort som forhandlingskort, sier Bergstø.

Les også: Kommentar: At Erna Solberg tør!

KrF: – Handler om å fjerne det diskriminerende elementet i lovgivningen 

Nestleder i KrF, Olaug Bollestad, mener partiets forslag til endringer i abortloven ikke går utover kvinners selvbestemmelse.

– Nei, selvbestemmelsen gjelder kun før uke 12. Når KrF foreslår å fjerne paragraf 2C, så handler det om å fjerne det diskriminerende elementet i lovgivningen som berører annerledesbarn etter uke 12. etter uke 12 må gravide, uavhengig av begrunnelse, søke nemnd for å få innvilget abort. Slik er det i dag, og slik vil det fortsatt være, sier Bollestad til Dagsavisen.

Les også. Solberg har snudd i synet på tvillingabort