Innenriks

– Restlageret vil bli destruert

Helse- og omsorgsdepartementet har stanset Vinmonopolets julekalender. – Den blir avviklet etter god dialog med Vinmonopolet, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp).

Vinmonopolet startet salg av julekalendere i fjor, i form av en gaveeske til 159 kroner med plass til 24 flasker. Nær 2.000 kunder benyttet seg av muligheten. I år må de og andre som har planer om en drikkbar julekalender, finne på noe annet.

– Vinmonopolet har en særegen rolle, med en egen lov – vinmonopolloven. Formålet er at salget av alkohol skjer kontrollert, og Vinmonopolets oppgave er kun å selge alkoholholdige varer og alkoholfrie festdrinker, påpeker eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp), overfor Dagsavisen.

– Vinmonopolet skal ikke konkurrere med andre selskaper, og derfor heller ikke selge andre produkter. Julekalenderen ble derfor avviklet etter god dialog med Vinmonopolet i forkant, fortsetter hun.

###

Les også: - Et stort paradoks at Helleland er helt taus og ser ut til å ha gått i dekning uten å ville si noe

– Stadige henvendelser

Kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet, forteller et julekalenderen har vært et etterspurt produkt.

– Vi fikk stadige henvendelser fra kunder som ønsket slike kalendere fordi andre aktører som Gulating og dagligvarebransjen, selger slike kalendere, sier Nordahl.

Nå er det i stedet papp-pressene til Vinmonopolet som får alle disse julekalenderne.

– Restlageret vil bli destruert. Eventuelle butikker som måtte ha noen liggende igjen fra i fjor, er bedt om å destruere disse i papp-pressen. Hvor mange kalendere vi har på lager har jeg ikke oversikt over. Disse vil uansett bli destruert, opplyser Nordahl.

Til tross for at statsråd Michaelsen opplyser at Vinmonopolet ikke skal selge andre produkter, vil salget av gaveesker likevel fortsette der. Ikke bare i desember, men også resten av året selger Vinmonopolet gaveesker for både én og flere flasker øl og vin.

– Gaveemballasje er en del av Vinmonopolets tradisjonelle emballasjesortiment. Slike produkter har vært i salg gjennom en årrekke, og det har ikke vært tema om Vinmonopolet skal slutte å selge slik gaveemballasje, er Nordahls forsøk på en forklaring.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fortsatt salg

Utenfor Vinmonopolets vegger vil dessuten salget av julekalendere kunne fortsette som før.

– Så lenge andre butikker ikke bryter alkohollovens reklameforbud og holder seg innenfor lovens rammer med alkoholholdige varer under 4,7 prosent, kan de fint selge julekalendere med øl, beroliger statsråd Michaelsen.

Så lenge eskene ikke er tomme, kan også Vinmonopolet fortsette å selge esker med til dels mye alkohol.

– Det Norske Brenneri har meldt inn produktet «24 Norske Akevitter» gjennom bestillingsutvalget, nevner Nordahl.

Han kan også forsikre at det ikke har vært noe problem for Vinmonopolet å rette seg etter Helse- og omsorgsdepartementets kalenderønske.

Les også: Peter Normann Waage: – Æresrett uten ære eller rett. (Dagsavisen+)

– Vinmonopolet er direkte underlagt Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og har jevnlig møter med departementet, blant annet for oppfølging av oppdragsbrevet. I saker hvor det er usikkerhet om hvordan regelverket skal forstås, skal saken forelegges HOD for vurdering. I samråd med HOD ble vi enige om ikke å tilby julekalender på Vinmonopolet i år. Som statseid aksjeselskap er det helt uproblematisk for Vinmonopolet å diskutere drift med vår eier, samt rette oss etter de råd og innspill vi mottar.

Arbeiderpartiet reagerer

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Arild Grande rister på hodet.

– Så vidt jeg kan se, dreier dette seg om hvorvidt Vinmonopolet skal få lov til å selge en stor pappeske med plass til 24 mindre pappesker. Det dreier seg ikke om alkoholsalg, alkoholreklame eller noe som er flytende eller inneholder alkohol, sier han til NTB.

– Det er mildt sagt interessant at dette kommer fra Høyre og Frp, som vanligvis hevder at de er opptatt av frihet. Det er nærliggende å tenke på uttrykket «tett i pappen» når jeg leser om det, sier Grande.

– Ekstra merkelig blir dette når man på Vinmonopolets nettsider kan kjøpe en adventskalender med 24 akevittflasker. Det er et produkt som ikke er en tom pappeske, men som snarere er full av brennevin, tilføyer han.

Grande reagerer ikke på Michaelsens budskap om at Vinmonopolet ikke skal konkurrere med andre aktører.

– Men jeg tror ikke det at Vinmonopolet selger tom emballasje, er det beste eksempelet på skarp konkurranse. Og dersom det er folkehelsen statsråden er bekymret for, tror jeg det er andre tiltak som monner mer enn et forbud av denne typen, sier Ap-representanten.

Les også: Mer Trump i vente (Dagsavisen+)