Innenriks

Operasjon Dagsverk under angrep: – Vanvittig grove anklager

Proisraelsk gruppe har rykket inn annonser i landets største aviser med oppfordring til boikott av Operasjon Dagsverk.

BES DROPPE OD: Håvard Skjerdal i KFUK-KFUM Global reagerer kraftig på at store norske aviser har tatt inn en annonse som ber folk droppe Operasjon Dagsverk.

Operasjon Dagsverk går i år til Palestina. Den årlige solidaritetskampanjen blant skoleungdom i Norge arrangeres av Elevorganisasjonen, som hvert år avgjør hva kampanjen skal gå til. I år er det KFUK-KFUM Global sin kampanje for palestinsk ungdom skoleelevene skal støtte med en dags arbeid, med slagordet «Du har ikke et liv uten frihet til å leve».

Men det skal ikke få skje i stillhet. Lørdag denne uka rykka den proisraelske gruppa Med Israel For Fred (MIFF) inn en annonse i en rekke av landets største aviser, deriblant Dagsavisen, med oppfordring om å droppe Operasjon Dagsverk i år.

«Årets OD er en gedigen anti-israelsk kampanje som indoktrinerer seks årskull skoleelever til negativt syn på Israel spesielt og jøder generelt», står det i annonsen.  De kobler årets OD med boikott-kampanjer av Israel, og setter det i sammenheng med jødehat.

Dette er vanvittig grove anklager, sier Håvard Skjerdal.

Han er kommunikasjonssjef i KFUK-KFUM Global og frykter at MIFFs kampanje kan svekke arbeidet økonomisk, og også føre til at elever dropper å være med på OD i år, av redsel for å bli kalt jødehater.

Boikott-kampanje

Kampanjen går til traumebehandling, likestilling og menneskerettigheter i Palestina, forteller Skjerdal.

Han forteller at KFUK-KFUM på alle mulige demokratiske og ikkevoldelige måter vil jobbe for rettferdig fred i Israel og Palestina.

Vi er pro-menneskerettigheter. Det vil jo være en fordel, også for Israel, om palestinsk ungdom begynner å skrive leserinnlegg i stedet for å kaste stein, sier han.

En del av kritikken fra MIFF går ut på at KFUK-KFUM Global har gått inn for boikott av varer fra okkuperte områder. Men i OD-kampanjen er ikke boikott av Israel et tema.

Det er et forsøk på å delegitimisere vårt arbeid på grunn av ett virkemiddel. Det er helt bak mål, sier han.

MIFF har nå brukt flere hundre tusener av kroner på at ungdom i Palestina ikke skal få traumebehandling. Det er jo helt sjukt, sier han.

Skjerdal kritiserer også Dagsavisen for å ha satt på trykk annonsen.

Jeg mener avisa ikke burde satt det på. Dagsavisen har valgt å publisere en annonse med grove, falske anklager om at OD blant annet nører opp under jødehat. Dette stemmer ikke, og er en falsk anklage, sier han.

– At Dagsavisen og andre seriøse aviser ukritisk lar seg bruke for å polarisere og avspore debatten på denne måten er trist, sier Skjerdal.

– Ikke jødehets

Vi har ikke beskylt dem for jødehets. Det de gjør er å demonisere Israel og israelsk politikk. Vi vet av erfaring at det fort kan skvalpe over til antisemittisme.

Det sier Jan Benjamin Rødner, som sitter i hovedstyret i Med Israel for fred.

Dette har ingenting med opplysningsarbeid å gjøre. De fremstiller israelske soldater som om de var terrorister alle mann, sier han.

Så sier Operasjon Dagsverk at de ikke går inn for boikott. Javel, men organisasjonene de jobber sammen med går inn for full boikott. Og hvordan de da tror at dette skal fremme noen form for forsoning, det er meg en gåte, sier han.

Rødner mener også at det ikke er mulig å bruke penger på denne typen arbeid i Palestina uten at den palestinske administrasjonen skummer 80 til 90 prosent av pengene.

– Du mener dette er en fordekt terrorfinansiering?

Det er jeg ikke et øyeblikk i tvil om at det er, selv om ledelsen av OD antagelig ikke forstår det, sier Rødner.

Dette prosjektet har intet å gjøre med det som skjer der nede. Det viktigste resultatet vil være at seks årskull i norsk skole skal bli indoktrinert til å hate Israel. Det er fullstendig sinnsvakt at dette skal inn i den norske skole, uten noen form for motforestillinger eller forsøk på å sette ting inn i sin sammenheng, sier han.

KFUK-KFUM mener dere bruker hundretusener av kroner på å forhindre at palestinsk ungdom får traumebehandling?

Vi har ingenting i mot at de skal få traumebehandling. Men det som kommer fram er helt symbolske beløp. Traumebehandlingen de snakker om vil i praksis være opplæring i finurlige metoder for å angripe og stigmatisere Israel, sier han.

Støtter Operasjon Dagsverk

Dagsavisen har altså satt denne annonsen på trykk. Ansvarlig redaktør Eirik Hoff Lysholm mener det ville være problematisk å stoppe annonser som strider mot avisas politiske posisjon.

Vi vurderte denne annonsen til å være innenfor de romslige grensene vi har for annonser, sier han.

Vi slipper til venner av Palestina, og da mener vi det ikke er riktig å si nei til MIFF. Det betyr ikke at Dagsavisen er enig med innholdet, legger han til.

Hvor mye har avisa tjent på annonsen?

Det vet jeg ikke, og det har ikke vært med i vår vurdering i det hele tatt.

Skal Dagsavisen ha elever på OD-jobb i år?

Det kan godt være. Dagsavisen støtter Operasjon Dagsverk akkurat like mye i år som alle år, sier han.

(For ordens skyld: Lysholm er altså sjefen til journalisten som skriver dette)

LES OGSÅ: Dagsavisen-redaktør Eirik Hoff Lysholm skrev om en annen anledning MIFF annonserte.

OD-dag på torsdag

OD-dagen er i år torsdag 1. november. Elever på ungdomsskoler og videregående skoler over hele landet jobber en dag, og tjener inn minst 300 kroner til kampanjen. Det betyr for eksempel at det denne dagen kan være svært mange bolleselgere i sentrum, men også at mange arbeidsplasser får en litt lavere snittalder den dagen.

I forkant av OD-dagen arrangeres en informasjonskampanje kalt Internasjonal Uke. OD startet opp i 1964.