Innenriks

Knut Arild Hareide tar kraftig oppgjør med Frp og Sylvi Listhaug

– Sylvi Listhaug endrer Norge i feil retning, mener KrF-leder Knut Arild Hareide.

Knut Arild Hareide

Av Trine Andreassen og Bjørn Steinar Kristiansen

«Rystende», er Knut Arild Hareides karakteristikk av Fremskrittsparti-nestleder Sylvi Listhaugs opptreden på «Politisk kvarter» i NRK torsdag. Der møttes Listhaug og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre for første gang til debatt.

De som ikke hørte Frp sin nestleder i NRK sitt politiske kvarter torsdag denne uken bør gjøre det. Sylvi Listhaug bekreftet både her og i sin bok at hun ikke beklager at hun stemplet landets største opposisjonsparti som svikere. Det kan være farlig. Og det bygger ned tilliten mellom oss, skriver KrF-lederen på Facebook.

Les også: Gledelig beskjed til Hareide en uke før KrFs veivalg

– Splittende retorikk

Han fortsetter:

Jeg reagerer kraftig på at Listhaug og Frp fortsetter å konstruere konflikter mellom ulike grupper i samfunnet vårt. Vi må heller jobbe for å bygge ned konflikter oss imellom og finne gode måter å leve sammen på. Det er det som må kjennetegne det norske samfunnet. Listhaugs splittende retorikk og mistenkeliggjøring er ikke veien å gå for et bedre samfunn bygd på kristne verdier.

Hareide vektlegger at hvilke ord politikere bruker, er viktig.

Det vi trenger er et samfunn der vi kjenner et ansvar for hverandre. Der det er tillit mellom folk. Der vi ikke setter grupper opp mot hverandre. Da blir tonen i debattene viktig. Hvordan vi snakker om hverandre. Hvilke ord som brukes. For ord er ikke bare retorikk. Ord er handling. Det vi sier gjør noe med oss. Det gjør noe med samfunnet vårt. Ord kan splitte. Ord kan samle. Og ord kan endre Norge. Det er det Sylvi Listhaug gjør. Hun endrer Norge i feil retning, skriver han på sin Facebook-side.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Endrer Norge i feil retning

Sylvi Listhaug kom denne uka med sin bok «Der andre tier». Mandag lanserer tidligere Frp-nestleder Per Sandberg boken han har skrevet sammen med sin kjæreste, Bahareh Letnes. En del av innholdet har allerede lekket ut. Hareide beskriver de to bøkene som «høyrepopulisme på norsk».

De viser hvorfor avstanden til Frp, ikke bare i politikk, men også i omtalen av hverandre, er for stor til at vi kan sitte i regjering sammen. Tonen i bøkene er gjennomgående hard og uforsonlig, skriver Hareide.

Han mener de to Frp-politikerne kommer med karakteristikker som er «grovt overdrevne og uanstendige».

Per Sandberg skriver blant annet: «Jonas Gahr Støre har politisk blod på hendene». Sylvi Listhaugs pressekonferanse, intervjuer og opptreden på NRKs politiske kvarter underbygger dette. Slike ord endrer Norge i feil retning.

Hege Ulstein: "KrFs barnereform er en gavepakke til Støre. Og til de altfor mange fattige barna i Norge."

Høyrepopulistisk oppskrift

Hareide mener at både Listhaug og Sandberg framstiller seg selv som ofre, noe han skriver at er en vanlig høyrepopulistisk oppskrift.

Jeg gjør Ole Paus sine ord til mine: «Dette handler om verdier, «the price of everything, the value of nothing». Det handler om alle de immaterielle verdiene som former og preger våre liv, de verdiene som kynikerne tråkker på og gjør oss blinde for. Om livssyn. Om menneskesyn. Om å nå frem til de svakeste og mest hjelpeløse blant oss. Om å drive politikk for dem som trenger politikk. Og om troverdighet! Ikke minst handler det om troverdighet! Selv om troverdighet i dag er blitt et fremmedord omtrent på linje med barmhjertighet, ærefrykt, hengivenhet og solidaritet, skriver Hareide.

Les også: Undersøkelse: Dødt løp i KrF til siste slutt