Innenriks

Limi: – Overraskende og uakseptabelt av Keshvari

Frp-ledelsen er rystet etter Aftenpostens avsløring om at Mazyar Keshvari urettmessig har mottatt nærmere 290.000 kroner. Partiet har ennå ikke startet diskusjonen om hva som skal skje med ham videre.

Av Hanne Mauno og NTB

Mazyar Keshvari (Frp) har ifølge Aftenposten levert en rekke udokumenterte reiseregninger. Han innrømmer å ha fått utbetalt nærmere penger han ikke hadde krav på. Beløpet skal være på nærmere 290.000 kroner. Keshvari selv har vært sykemeldt siden 9. oktober.

– Dette er både trist og overraskende. Det er selvsagt også helt uakseptabelt, det Keshvari har gjort. Han har urettmessig fått refundert regninger med skattebetalernes og fellesskapets midler,  sier Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi til Dagsavisen.

Han er sjef for Frps stortingsgruppe der Mazyar Keshvari sitter som representant for Oslo. Tirsdag ble Limi og resten av partiets ledelse orientert om Keshvaris sak. Samtidig tok Keshvari tok kontakt med Stortingets administrasjon via sin advokat Arve Lønnum.

Han ba om et møte og vil ha en full gjennomgang slik at han kan få ryddet opp og betalt tilbake pengene.

– Det er Stortinget som må vurdere om det blir noen politianmeldelse. Dette er et forhold mellom Keshvari og Stortinget, sier Limi.

Han sier til Dagsavisen at partiet ennå ikke har tatt stilling til hva slags konsekvenser dette kan få for Keshvari.

– Vi har ikke startet den diskusjonen ennå. Han er fortsatt sykemeldt, og vi vil også forsøke å ta vare på ham som en kollega. Så får vi ta de andre tingene etter hvert, sier Limi.

– En tragedie

Nyheten om Mazyar Keshvaris sak slo ned som en bombe i lokallaget hans i Oslo, der han er fylkesleder. Konstituert leder i Oslo Frp, Tone Ims Larssen,sier til Dagsavisen at hun ble bedt om å ta over Mazyar Keshvaris rolle som leder den 9. oktober, dagen da han sykemeldte seg. Hun hadde ingen anelse om hvorfor han var sykmeldt. Tirsdag ettermiddag ble hun gjort kjent med at Aftenposten jobbet med avsløringen.

– Det er jo bare en tragedie, det hele, sier Larssen til Dagsavisen.

–  Dette er trist for Mazyar, og jeg er trist på vegne av partiet. Dette er en sak som sentralstyret og stortingsgruppa skal håndtere, bare de vet hva som skje rmed ham videre. Vår rolle i lokalpartiet er å ta vare på enkeltmennesket Keshvari. Vi har vært hans kolleger i mange år, og kjenner ham godt. Vi hadde et møte i går, der vi ble enige om å sende ham blomster. Jeg vet også at flere i partiet har vært i kontakt med ham, forteller hun.

–  Jeg kjenner Mazyar som en klok mann, som jeg er sikker på vil ta gode valg i den situasjonen han er oppe i nå, sier hun.

Keshvari er i utgangspunktet vararepresentant for partileder og finansminister Siv Jensen. Nå som han er sykemeldt, rykker Frp-veteran Carl I. Hagen inn som hans vara på Stortinget.

– Jeg blir både sint og irritert, samtidig som jeg synes synd på ham for at han har satt seg i en så vanskelig situasjon som han nå har gjort, sier Hagen til Aftenposten.

Bestrides av kilder

Ifølge Aftenposten, som avslørte saken, har Keshvari levert udokumenterte reiseregninger for 290.000 kroner. Avisen kan dokumentere at han har vært i hjembyen Oslo samtidig som det er levert krav på 36.000 kroner.

Han har også levert krav på til sammen 116.000 kroner for reiser hvor lokale Frp-ledere eller andre kilder ifølge Aftenposten bestrider at han har vært på besøk.

Blant annet har Keshvari levert en reiseregning på 9.292 kroner for diett, kost og kjøregodtgjørelse for en tur til Grimstad, Lillesand, Mandal, Kristiansand og Vanse i Aust- og Vest-Agder i slutten av august i fjor. Han har ikke levert kvitteringer som dokumenterer opphold, bompenger eller andre utgifter.

En av dagene som Keshvari oppgir å ha reist på Sørlandet, har han ifølge Aftenposten lagt ut bilder på Facebook av at han var på medlemsmøte i lokallaget Frogner Frp i Oslo.

Uforbeholden unnskyldning

– Ved en rekke anledninger har han levert feil reiseregninger til Stortingets administrasjon, og fått utbetalt penger han ikke skulle fått. Han vil ikke gjøre noe forsøk på å forsvare og bortforklare dette og gir en uforbeholden unnskyldning. Han innser det han har gjort er uakseptabelt og er svært preget av dette. Han beklager dypt overfor både partikolleger, kolleger på Stortinget, velgere og skattebetalere for feilene han har begått og misbruket av tilliten han har fått, skriver advokat Arve Lønnum i en epost til avisa.

– Førsteprioritet er å finne det korrekte tallet for hva som er feil og å få det tilbakebetalt, sier Lønnum til NTB.

– Han kommer til å legge alle kort på bordet og ikke forsøke å jukse til seg én krone, fortsetter advokaten.

Han understreker at forholdene ligger til dels litt tilbake i tid og at det gjelder å erindre rett for å luke ut hva som er feil.

– Jeg kommer til å ha samtaler med Stortingets administrasjon. Hans aller første mål er å få det økonomiske på plass, sier Lønnum.

Kan være ferdig i politikken

Tidligere Frp-er og nå politisk kommentator på nettstedet Minerva, Jan Arild Snoen, er raskt ute med en kommentar på Twitter: «Her lukter det krutt. Dersom Keshvari ikke har veldig gode forklaringer på dette, er han ferdig i norsk politikk». I en kommentar på Minervas nettsider skriver Snoen at det ikke er nok at Keshvari vil gjøre opp for seg ved å tilbakebetale. «Systematisk svindel over et lengre tidsrom må politianmeldes», skriver han.

«Til sammenligning ble 1048 personer anmeldt av NAV for trygdesvindel i 2017. Det gjennomsnittlige beløpet var på 170.000 kroner. Det kan ikke gjelde en lov for NAV-klienter som urettmessig tilegner seg fellesskapets penger, og en annen for stortingsrepresentanter som gjør det samme. Her må vi få en anmeldelse og en etterforskning, og dersom svindel kan bevises, en passende straff».

Mer fra Dagsavisen