Innenriks

Listhaug raser mot egen regjering

Sylvi Listhaug og flere andre Frp-representanter raser mot at regjeringen vil kutte støtten til islamkritiske Human Rights Service med en halv million kroner.

– Både jeg og mange i Frp reagerer kraftig på at man tilfeldigvis kutter den ene organisasjonen som står for noe annet enn det som er politisk korrekt på innvandrings- og integreringsfeltet de siste årene, sier konstituert nestleder og tidligere justisminister Sylvi Listhaug til VG.

Sylvi Listhaug (Frp) raser mot egen regjering, etter at de kuttet i støtten til Human Rights Service. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Human Rights Service (HRS) har de to siste årene mottatt tilskudd på 1.835.000 kroner, skriver Filter Nyheter. Nå foreslår regjeringen å kutte tilskuddet med en halv million kroner til 1.350.000 kroner. Filter Nyheter har publisert en liste over hvilke organisasjoner som får tilskudd til å jobbe med integrering.

Listen inneholder kun én annen endring: Støtten til den flerkulturelle avisen Utrop foreslås økt med en halv million kroner. I tillegg er den nyetablerte organisasjonen Født Fri, som har sitt utspring i skamløsbevegelsen, på listen for første gang med et støttebeløp på 5 millioner kroner.

– Det er smålig og unødvendig av Jan Tore Sanner å kutte i støtten til Human Rights Service (HRS), skriver Listhaug på Twitter.

Kritiserer Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner er integreringsminister, nestleder i Høyre og en av partiets mest sentrale og profilerte politikere. Han har ikke besvart kritikken fra Frp mandag.

Listhaug ble tvunget til å gå av som justisminister etter å ha lagt seg ut med Arbeiderpartiet med en Facebook-melding om at partiet satte terroristers rettigheter foran Norges sikkerhet. Da kritikken mot Listhaug tok til for alvor, var nestleder Sanner blant Høyre-politikerne som målbar partiets etter hvert nokså skarpe kritikk mot den konkrete Facebook-meldingen og mot Listhaugs kommunikasjonsform.

– Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner ser ut til å mislike slik ubehagelig kunnskap, da er det kanskje enklest å sensurere den? Det er en metode som ikke får min støtte, skriver tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) på Facebook.

– Regjeringen kaster penger etter venstresidens naive innvandrerorganisasjoner, mens de kutter i HRS. Det er et skremmende og smålig forsøk på å undertrykke kritiske stemmer, skriver han videre.

Listhaug framholder at hun trolig har hele stortingsgruppen i ryggen når hun varsler kamp mot kuttet.

HRS: Flaut for Frp

Rita Karlsen er daglig leder i HRS, som i mange år har frontet Hege Storhaug som omstridt talsperson. Storhaug er kjent for sin sterkt islamkritiske blogg. I et innlegg på sin hjemmeside skriver HRS: – Det viser igjen hvilken makt Høyre gir Venstre, og hvor feige Frp er. Det koster å være ærlig, og det uansett regjering, skriver stiftelsen på sin hjemmeside.

– Dette er først og fremst flaut for Frp. Det er vi i HRS som har lagt grunnlaget for deres politikk. De har oppnådd for lite og selger seg for billig. Men det hadde antakelig vært verre uten dem, sier Karlsen til Medier24.

Innvandringspolitisk talsperson Jon Helgheim i Frps stortingsgruppe mener Karlsen langt på vei har rett.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Dette kuttet kom overraskende på meg. Det finnes et hav av statsstøttede organisasjoner som kjemper for en liberal og ansvarsløs innvandringspolitikk. Det finnes kun én som jobber for å balansere det hele. Det er helt feil å ta fra deres støtte, dette var vi ikke informert om på forhånd. Men vi gir oss ikke så lett, og jeg vil kreve et svar fra ministeren med begrunnelse for hvorfor det foreslås å fjerne denne støtten, sier han til Medier24. (NTB)