Innenriks

Heidi Nordby Lunde vil fortsatt kutte i sykelønna

Til tross for at lavere sykefravær har spart staten for milliarder i sykelønn, mener fortsatt Høyres Heidi Nordby Lunde sykelønnsordninga er for raus.

– Jeg står inne for at kutt eller endringer er en del av løsningen for å få ned sykefraværet, men dette er verken aktuell politikk nå eller en del av samtalene rundt IA-avtalen, skriver Heidi Nordby Lunde, arbeidspolitisk talsperson for Høyre, i en SMS til Dagsavisen.

Nordby Lunde hisset på seg store deler av fagbevegelsen da hun tidligere i år foreslo at Høyre bør gå til valg på å kutte i sykelønna. Forslaget ble avvist av statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, men også NHO og flere av de andre arbeidsgiverorganisasjonene presser på for gjøre endringer i sykelønnsordningen.

Les også: Heidi Nordby Lunde: – Sykmelding, nei takk! 

– Uendret sykefravær

Både arbeidsgiverorganisasjonene og Nordby Lunde har pekt på at dagens sykelønnsordning koster bedriftene og staten dyrt. Men siden den første avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ble inngått i 2001, har staten spart 128 milliarder kroner i utgifter til sykelønn, viser en rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse som Dagsavisen omtalte i går. En viktig årsak er at sykefraværet har sunket med ti prosent i samme periode.

Nordby Lunde lar seg ikke overbevise.

– Rett før sommeren la en faggruppe som har vurdert IA-avtalen fram sine konklusjoner. Den viste at sykefraværet har så å si holdt seg uendret siden 2012. Staten bruker ca. 1 milliard kroner i året på IA-tiltak. For å fortsette med det må IA-avtalen revitaliseres, skriver Nordby Lunde.

Partene forhandler for tiden om fornyelse av IA-avtalen. Nordby Lunde mener sykelønnsordningen må diskuteres uavhengig av denne.

– Vi har mange eksempler på at det er fullt mulig å redusere sykefravær uten endringer i sykelønn, men jeg mener fortsatt at det er sunt å ha alle virkemidlene på bordet når ordninger skal diskuteres.

Les også: Ny KrFU-leder ber moderpartiet kutte i sykelønna

– Dramatisk med kutt

– Kutt i sykelønna vil være dramatisk for våre medlemmer, svarer Fagforbundets leder Mette Nord.

Hun organiserer mange av de ansatte i helse- og omsorgssektoren, som ifølge den samme rapporten gjennomgående har det høyeste sykefraværet.

For å få ned fraværet må tiltakene i IA-avtalen i større grad tilpasses hver enkelt sektor, mener Nord. Det samme tok YS-leder Jorunn Berland til orde for i gårsdagens Dagsavisen.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo  20180410.
Fagforbundets leder Mette Nord legger fram fakta om tariffoppgjøret.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Leder Mette Nord i Fagforbundet. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

– De ansatte må få tettere oppfølging og lederne må få være ledere, i stedet for kun å jobbe med rapporter og tellekanter.

– Vi har også mye å hente på å tilby faste og hele stillinger. Folk må ha tid til å gjøre jobben sin, og det krever en høyere bemanning. Vi leser rapporter om at ansatte ikke engang har tid til å gå tur med beboere på sykehjem eller gjøre det som ligger i jobben, og det vil kunne sette seg i kroppen som sykdom, sier Nord.

Nordby Lunde er enig i at sektorvise tilpasninger i IA-avtalen kan ha noe for seg.

– Dette forhandles om akkurat nå med partene i arbeidslivet, og jeg håper de sammen kommer fram til kraftfulle tiltak som gjør at vi klarer å gjøre noe med verdens høyeste sykefravær i et land der Statens arbeidsmiljøinstitutt slår fast at er helt i front når det gjelder arbeidsmiljøstandarder.

Les også: Olaf Thommessen hjemme med lungebetennelse: – La oss for Guds skyld diskutere sykefraværet

Nyeste fra Dagsavisen.no: