Innenriks

September var rekordvåt

I september regnet det 150 prosent av normalen. Kun tre andre september-måneder har vært like våte siden 1900. 24 stasjoner på Vestlandet satte nedbørsrekorder. – Skjer fordi det blir mildere, sier Lilian Kalve.

– Vi ser flere ganske solide rekorder nå i september, som er betydelig mer enn de tidligere rekordene, sier Lilian Kalve ved Meteorologisk institutt til NRK.

Det har nemlig vært vått i september. På Vestlandet har 24 målestasjoner satt ny nedbørsrekord, og et par stasjoner fikk fra 300–400 prosent av normalen.

Totalt ble månedsnedbøren for hele landet på 150 prosent av normalen, og måneden ble den våteste september-månedene i serien som går tilbake til 1900, sammen med 1932, 1975 og 1982, ifølge Meteorologisk institutt.

Det kommer etter at det måneden før regnet 160 prosent av normalen på landsbasis. Det var dermed den nest våteste august-måneden siden 1900.

Les også: Trump: – Handelsavtalen hadde aldri kommet uten tollen vår

Mer nedbør enn tidligere

Aller våtest i september var det i Hovlandsdal i Fjaler i Sogn og Fjordane, hvor det kom 842,9 millimeter nedbør i september.

Den høyeste døgnnedbøren fikk Mestad i Vest-Agder med 132,1 millimeter.

– Vi ser jo veldig tydelig at det kommer med nedbør enn tidligere, og det skjer fordi det blir mildere, sier Kalve.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Varmere enn normalt

Det ble også en varmere september enn normalt. 26. september ble den 105. dagen i år hvor temperaturen bikket 20 grader, som er ny rekord.

Totalt for landet ble månedstemperaturen på 1,5 grader over normalen.

Den høyeste maksimumstemperaturen ble registrert i Lier i Buskerud 19. september, med 25,2 grader. Kaldest var et på Juvasshøe i Lom i Oppland den 29. september med -9,3 grader.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen