Innenriks

– Ikke hørt om noe lignende

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt har aldri hørt om saker der en politiker har blitt truet med varsel fra administrativ ledelse.

– Jeg har ikke sett eksempler på en slik bruk av varslerinstituttet som trussel. I Kommune-Norge oppstår det imidlertid fra tid til annen til dels skarpe konflikter mellom ordfører og rådmann. Vi har også flere eksempler på at folkevalgte har gått så hardt ut mot ansatte i administrasjonen at det har skapt både samarbeidsproblemer og arbeidsmiljøproblemer. Men en så omfattende og sterk konflikt mellom folkevalgt ledelse og tilsatt administrasjon som dette, har jeg ikke sett før, sier Jan Fridthjof Bernt, professor emeritus ved Universitetet i Bergen.

Les også: Søgnen nekter å gå av som skoledirektør

Trussel om varsel

I går skrev Dagsavisen om at Utdanningsetaten i Oslo kommune truet byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) med varsel. Det har Dagsavisen fått bekreftet fra flere uavhengige kilder. Hendelsene inntraff i fjor høst da Tellevik Dahl satt som skolebyråd. Trusselen om varsel skal ha blitt framsatt muntlig i et møte mellom politisk toppledelse og skoledirektør Astrid Søgnens betrodde medarbeider Bente Fredheim. Fredheim har hatt ansvaret for å lede arbeidet med å bedre ytringskulturen i Utdanningsetaten, en oppgave hun fikk av Søgnen.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Skoledirektør Astrid Søgnen. Foto: Mimsy Møller

– Trusselen fra Fredheim dreide seg om at noen i etaten ville sende inn et formelt varsel mot Tellevik Dahl med påstander om at hun blant annet gjennom sin møtestil mobbet ledelsen i Utdanningsetaten, uttalte en godt informert kilde til Dagsavisen.

Bente Fredheim tilbakeviste påstandene fra de anonyme kildene.

– Det er ikke riktig. Jeg har aldri truet med å kontakte noen, uttalte Fredheim til Dagsavisen.

Les også: Nytt varsel – nå også mot Raymond Johansen

– Manglende forståelse

Professor Bernt understreker at det er vanskelig å kommentere saken siden det er påstand mot påstand. På generelt grunnlag er han imidlertid kritisk til en del av det som har kommet fram i varslingssakene i Oslo kommune om påståtte brudd på arbeidsmiljøloven.

###

Tidligere skolebyråd Tone Tellevik Dahl ble truet med varsel. Det er også kommet inn et varsel mot byrådsleder Raymond Johansen. Foto: John Trygve Tollefsen 

– For meg ser det ut som om den bruken av varslingsinstituttet i konflikten mellom skolebyrådene og tilsatte ledere i administrasjon avspeiler manglende forståelse av hva varslingsinstituttet i arbeidsmiljøloven gjelder. Dette er i utgangspunktet bestemmelser om ytringsfrihet for tilsatte og vern mot gjengjeldelse på grunn av kritiske uttalelser, og ikke om overprøving av den politiske ledelsens beslutninger, instrukser til og kritikk av administrasjonen, sier Bernt.

Mer fra Dagsavisen