– En skulle jo tro at samordningen ville bli enklere, når man fjerner administrative enheter, men her blir resultatet det motsatte, mener forsker Geir Vinsand i Nivi Analyse.
Han forteller til NRK at rapporten de la fram før jul i fjor konkluderte med at region Viken brøt med samordningsprinsippet som ble til etter granskingen av 22. juli-terroren 2011.
Rapporten, bestilt av Direktoratet for forvaltning og IKT, er det ingen som har tatt tak i, selv om dommen er nådeløs.
Lite gjennomtenkt
– Nå kunne jeg ikke bare sitte stille lenger. Jeg har intervjuet relevante kilder i fylkene, beredskapsaktørene og andre nøkkelpersoner innenfor dette feltet, og så godt som samtlige mener at både forebygging av kriser og krisehåndtering vil bli vanskeligere og mer ressurskrevende i region Viken. For eksempel vil den nye fylkesmannen, i en krisesituasjon, måtte forholde seg til tre forskjellige politidistrikter, påpeker forskeren.
Han mener det er påfallende at ingen av de ansvarlige for regionreformen har tenkt på å samordne etatsgrensene og fylkesgrensene, og kaller resultatet en administrativ salat rundt hovedstaden.
Et lappeteppe
– Politiet, brann, helse, kommunene, fylkesmennene, Sivilforsvaret og Forsvaret utgjør noen av de viktigste beredskapsaktørene i samfunnet. De geografiske grensene for disse aktørene utgjør, særlig på Østlandet, et geografisk lappeteppe, mener stabssjef i politidistrikt Sør-Øst Glenn Rhodén.
Han er enig med Vinsand i at mye tyder på at politikerne ikke har tatt lærdom av tragedien 22. juli 2011, når de fortsetter å tillate at de ulike sektorene organiseres hver for seg – uten å harmonisere de geografiske grensene.
Tidkrevende
Også Bjørn Tore Ødegården, fylkespolitiker for Arbeiderpartiet, frykter resultatene av å skulle slå sammen Østfold, Buskerud og Akershus til en gigantisk region.
– Konsekvensene dette lappeteppet av statlige etater og samfunnsenheter kan få – med tanke på styring av samfunnet og vedrørende liv, helse og sikkerhet – er skremmende.
Ødegården spør hva tanken bak kan være, og mener uansett denne organiseringen vil skape økt fremmedgjøring overfor administrative instanser for mannen i gata.
– Her hadde vi fortjent noen ordentlige svar, konstaterer han.
Fylkesberedskapssjef Britt Falmår i Buskerud fylkeskommune bekrefter at hun ser for seg at de nye inndelingene av distrikter og regioner både vil kunne medføre økt ressursbruk og kreve lengre tid.
I sommer ble det kjent at det allerede er lange telefonkøer bare for å nå fram til politiet på telefon, både i distrikt Øst og i distrikt Sør-Øst.
– Om du lurer på hvem som har utredet Viken som fylke – er svaret ingen. Dette er et rent politisk påfunn, helt uten samordnings- eller effektiviseringsperspektiv, mener forsker Geir Vinsand.