Innenriks

– Jeg blir motløs av kritikken

Høyres Tina Bru uttalte at den varme sommeren kan ha noe med klimaendringene å gjøre. Det var nok til å utløse et ras av sinte reaksjoner. – Jeg mister noe av lysten til å engasjere meg.

Bilde 1 av 2

«Idiotisk innlegg fra en politiker helt uten kontakt med virkeligheten. Hvis Tina tror i fullt alvor at det er vi som styrer klimaet bør hun snarest oppsøke kvalifisert personell.»

Tina Bru, klimapolitisk talsperson i Høyre, har aldri opplevd å få så mange sinte tilbakemeldinger før.

Det startet da Høyre la ut en sak på Facebook der Bru kommenterte den uvanlig varme sommeren. Hun uttalte blant annet:

– Sommeren kan leses inn i den større trenden med mer ekstremvær. Jeg har full forståelse for at mange på den ene siden er fornøyd med å ha fått en fin sommer, samtidig tror jeg også at folk er bekymret over at været trolig skyldes de globale klimaendringene.

Det var nok til at det tok fyr i kommentarfeltene. Så langt har det kommet rundt 500 innlegg. Der har Bru fått høre at hun er en lettlurt person «uten evne til egen normal tankegang», at hun uttaler seg om et tema hun ikke har «filla peiling på» – og så videre og så videre.

Bru ble overrasket over den harde tonen i tilbakemeldingene og skrev på Facebook:

«Lite visste jeg at en liten nettsak om klimaendringer og en varm sommer skulle vise seg å være noe av det mest provoserende jeg har uttalt.»

Les også: Hetebølge verden over

Kommenterte Frp-utspill

Sist uke kommenterte også Bru utspillet til Frps stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos, som uttalte til Aftenposten:

– Jeg er usikker på om varmen kommer av klimautslipp. For sommeren i fjor var preget av mye nedbør. Jeg synes vi er heldige som har fått en så fin sommer i år.

Bru svarte i Aftenposten at hun tror folk er bekymret og at hun ser på årets sommer som et tegn på at klimaendringer gir mer ekstremvær.

– Det er slitsomt å uttale seg om klima fordi man alltid får massivt med kritikk. Vanligvis får jeg reaksjoner fra folk som mener at Høyre ikke tar klima alvorlig nok. Denne gangen ble jeg overrasket over fiendtligheten i en del av kommentarene, sier Bru til Dagsavisen.

– Jeg kjenner igjen retorikken fra andre debatter, at vi er del av eliten, det politiske korrekte og at vi begår overgrep mot folket fordi vi tror på noe som er galt.

Hun legger ikke skjul på at all kritikken går inn på henne.

– Den gjør jo det. Jeg blir ikke lei meg personlig for at folk synes jeg er dum. Jeg blir mer motløs. Herregud, jeg klarer jo ikke svare på alt som skrives. Det gjør at jeg mister litt av lysten på å engasjere meg i debatten, sier hun og legger til:

– Jeg tenker på hvor mye hets Lan Marie Nguyen Berg har fått når hun har uttalt seg i klimaspørsmål. Det gir meg en ny respekt for kvinnelige politikere som orker å stå i debatter hvor det er så mye følelser og temperament.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer politisk debatt

Bru understreker at det må være rom for debatt og kritikk og at klimasaken er komplisert. Men hun er overrasket over at hennes utspill utløste så mange sinte kommentarer.

– Folk blir sure for at jeg ikke sier: «Åh, så deilig sommer vi har hatt.» Det er menneskelig. Folk liker ikke at ting er negativt hele veien og at alt går til helvete. Vi i Høyre har forsøkt å snakke om mulighetene som ligger i det grønne skiftet – positive ting som å skape nye arbeidsplasser og tiltak som gir bedre luftkvalitet.

Selv om alle reaksjonene har satt en støkk i henne, kommer hun til å engasjere seg videre i klimadebatten. Bru er sikker på at årets varme sommer med tørke, temperaturrekorder og massive skogbranner vil føre til mer politisk debatt om hvilke klimatiltak som må gjøres i årene framover.

– Jo lenger vi venter, jo dyrere vil det bli. Klimaendringene vil forandre verden, da må vi finne politiske løsninger. Vi har bygd samfunnet i et annet klima enn det vi vil se i årene framover. Vi må rigge det til på nytt, så det fungerer i et annet værmønster, sier Bru.

Les også: Sør-Europa forbereder seg på hetebølge med over 40 grader

Støtte fra Cicero-leder

Bjørn Hallvard Samset, forskningsleder ved Cicero Senter for klimaforskning, skjønner veldig godt reaksjonen til Bru.

– Det er også tungt for oss som er klimaforskere. Du blir veldig oppgitt og sliten. Det koster å skrive saklig og rolig på hver eneste kommentar.

Samset sier han stort sett styrer unna kommentarfeltene til saker som handler om klima.

– Jeg har ikke kapasitet. Det ville tatt hele livet mitt hvis jeg skulle svart på alt, sier han og legger til:

– Det er egentlig en ganske liten gruppe som er veldig sinte. De har ett eller to kronargumenter og så drar de fram de samme grafene igjen og igjen.

Han skjønner godt at mange blir usikre og at noen trekker seg unna debatten når de blir bombardert med grafer, tall og latterliggjøring hver gang de ytrer seg.

– Det har tatt meg nesten ti år å få en følelse for hva svaret er på alle innvendingene som alltid kommer.

Han har følgende oppfordring til politikere som opplever det som svært krevende å stå i klimadebatten:

– Fortsett å si det dere gjør. Send gjerne meg og andre klimaforskere spørsmål, så skal vi svare så godt vi kan. Deretter kan politikerne selv vurdere våre svar opp mot det andre skriver.

I kommentarfeltet under saken med Bru, trekker mange fram argumentet om at det har vært varme somre til alle tider og at ulike værtyper ikke kan knyttes til menneskeskapte klimaendringer.

– Det underliggende problemet er at verden gradvis blir varmere. Både tørke og fuktige somre er konsekvenser av klimaendringene, sier Samset.

Han har gjentatt til det kjedsommelige at årets varme sommer skyldes både værfenomener og klimaendringer.

– Det er klart det er et værfenomen at det blir så varmt, men vi ville ikke fått dette værfenomenet uten et endret klima. Man må se på hvorfor vi får så mange rekorder på en gang og på antallet tørkedager. Vi har ikke hatt noen somre som ligner på denne, sier Samset.

Les også: Drammen Frp nekter å tro på klimaforskerne

Mer fra Dagsavisen