Innenriks

– Viken vil gi regionen styrke

Hvor mange ganger skal Sp forsøke seg på en omkamp om regionreformen, spør Norunn Tveiten Benestad (H).

– Den dårligste vitsen må vel være Lundteigens konspirasjonsteorier.

Det sier Norunn Tveiten Benestad, distriktspolitiske talsperson i Høyre, om at Per Olaf Lundteigen (Sp) forleden sammenlignet den nye konstruksjonen Viken med en dårlig vits.

Les saken: Lundteigen mener Viken er en dårlig vits

Tveiten Benestad viser til at Viken er demokratisk forankret, selv om fylkestingene i alle de tre berørte fylkene sa nei til sammenslåingen.

– Stortinget har vedtatt regionreformen, og innbyggerne har gjenvalgt partiene bak reformen. Hvor mange ganger skal Senterpartiet forsøke seg på en omkamp, spør Tveiten Benestad.

Ville hatt med Oslo

I motsetning til Lundteigen, som mener det ikke finnes historisk, logisk eller praktisk begrunnelse for Viken, mener høyrepolitikeren at Viken vil gi regionen rundt Oslo styrke.

– Når vi samler Buskerud, Akershus og Østfold styrkes regionens posisjon og gjør det mulig å løse viktige oppgaver i årene som kommer.

Buskerud, Akershus og Østfold har mange ting til felles, sier Tveiten Benestad. Alle innbyggerne deltar blant annet i et felles bo- og arbeidsmarked med Oslo.

– Vi skulle derfor gjerne ha sett at Oslo ble med i den nye regionen, men vi respekterer at Oslo ønsket å stå alene.

– Viktig for pendlerne

Mange i Buskerud, Akershus og Østfold jobber i Oslo. Det gjør at fylkeskommunene må samarbeide tett om samferdselsprosjekter, mener hun.

Dagsavisen skrev tidligere i sommer om at det ennå ikke finnes konkrete planer for en nødvendig omorganisering av Ruter, kollektivtransportselskapet som eies av Oslo og Akershus og som driver kollektivtilbudet i hovedstadsområdet. Det er mindre enn 17 måneder til Viken blir født og Akershus forsvinner.

Tveiten Benestad tror likevel Viken gjør det enklere å finne løsninger:

– I dag må tre ulike fylkeskommuner forhandle med Oslo og staten om mange prosjekter, noe som gjør det vanskelig å nå gjennom, og vanskelig å komme til enighet.

Lundteigen uttalte at ingen politiker i Viken vil klare å ha oversikt over alle de 47 offentlige videregående skolene i fylket. Tveiten Benestad snur på perspektivet, og ser saken med brukernes øyne:

– Ved at vi samler Buskerud, Akershus og Østfold i én ny region, gjør vi det langt enklere for elevene som bor nær fylkesgrensene selv å bestemme hvilken skole de ønsker å gå på.

Mer fra Dagsavisen