Innenriks

Rekordvarm juli

Årets julimåned var tidenes varmeste på Østlandet.

Dommen fra Meteorologisk institutt er klar: Juli var ekstrem.

– Kombinasjonen med temperatur og lite nedbør har vært ganske eksepsjonell. Sammen med 2014 er det den varmeste julimåneden vi har hatt, sier klimaforsker Reidun Skaland ved Meteorologisk institutt til Dagsavisen.

Ser man hele Norge under ett, har temperaturene vært 4,3 grader over normalen. Det tangerer rekordsommeren i 2014.

Aller varmest har det vært på Østlandet, som har ligget 5,3 grader over normalen. Forrige rekord for Østlandet var i 1901, med 4,9 grader over normalen.

Både Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Telemark og Aust-Agder har satt nye varmerekorder for juli. Oslo troner på toppen, med 5,6 grader over normalen.

Tørreste på 117 år

Ifølge Skaland har vi på landsbasis fått omtrent halvparten av den nedbørsmengden som er normalt for juli. Aller minst har det vært i Agder-fylkene, som har hatt en tredjedel av den vanlige nedbørsmengden.

Bare én gang har det regnet mindre i Norge i en julimåned. Det var i 1901, forteller Skaland.

Hun mener vi må være forberedt på å få flere somre av denne typen i årene som kommer.

– Det er store variasjoner fra år til år, og neste år kan bli mer kjølig og regnfull, men at vi vil få flere av disse er helt klart, sier Skaland.

Hun synes utviklingen er skremmende.

– Det er ikke bare i utlandet klimaendringer får negative konsekvenser. I kombinasjon med lite nedbør gir varmen tørke og stor skogbrannfare, slik vi har sett i år, sier Skaland.

Kaldere vær i august

August ser ut til å bringe mer normale sommertemperaturer. Prognosere fra Meteorologisk institutt viser at vi de neste ti dagene vil få vestavær, og kald luft inn fra havet, sier vakthavende meteorolog Ragnhild Nordhagen.

– En kaldfront som passerte Østlandet tirsdag har allerede gitt noe lavere temperaturer. Til uka vil temperaturene østafjells ligge på rundt 25 grader, mens Vestlandet vil få mellom 15 og 20 grader. Nord-Norge har hatt opp mot 30 grader onsdag, men vil få nærmere 15 mot helgen, sier Nordhagen.

Vestlandet, Trøndelag og Nord-Norge vil trolig få noen perioder med regn. Men på Østlandet og i Sør-Norge fortsetter det å være tørt.

– Nord på Østlandet kan det komme litt regn, men det vil komme som lokale byger. Det vil nok ikke hjelpe på tørkesituasjonen. Det vi trenger nå er jevn nedbør over tid, sier Nordhagen.

Flertall for krisepakke

Det tørre og varme været har ført til sviktende avlinger og fôrkrise i landbruket.

Onsdag skrev Nationen at det er flertall på Stortinget for å gi ekstra penger til bønder som er rammet av tørken, etter at KrF sluttet seg til kravet om ekstrabevilgninger til bønder som mangler fôr. Fra før av har Ap, SV og Sp ytret et ønske om en krisepakke.

På et krisemøte 23. juli ble det innført en rekke tiltak for å avhjelpe tørkerammede bønder. Etter møtet sa landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) at «spørsmål av økonomisk karakter vil ta lengre tid å behandle».

Ifølge NTB skal et utvalg satt sammen av representanter fra staten, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag vurdere ytterligere tiltak. De vil så bli sendt til politisk behandling. Møtene starter onsdag.

Mer fra Dagsavisen