Innenriks

Klimaforsker om juli-rekord: – Skremmende

Juli i år er på delt førsteplass med samme måned i 2014 på lista over tidenes varmeste siden målingene startet i 1900. – Skremmende, sier klimaforsker.

Gjennomsnittlig døgntemperatur for hele landet var 14,5 grader i juli, opplyser Meteorologisk institutt. Det er det samme nivået som toppnoteringen fra 2014.

Gjennomsnittstemperaturen for hele landet i juli lå 4,3 grader over normalen og klimaforsker Reidun Gangstø ved Meteorologisk institutt synes dette er bekymringsfullt.

– Det er litt skremmende. Nå ser vi eksempler på konsekvenser av den globale oppvarmingen, også i Norge, sier hun til NTB.

Gangstø mener denne sommerens tørke er et eksempel på noe vi vil se stadig oftere.

– Vi vil oftere se slike sommere med høyere temperaturer i hele Norge, og også flere sommere med tørke, spesielt i Sør-Norge, sier hun.

Tidenes nest tørreste sommer

Årets juli måned ble også den nest tørreste siden 1900 for hele Norge med nedbørsmengder på 55 prosent av normalen.

Juli i 1901, året etter Meteorologisk institutt startet landsdekkende målinger, holder fremdeles rekorden som tidenes tørreste juli måned, med 50 prosent av normalen.

I år målte totalt over 40 værstasjoner ny rekord for gjennomsnittlig julitemperatur. Varmest var det på målestasjonene på Blindern i Oslo, og Berskog i Drammen, som begge målte en gjennomsnittstemperatur på 22,2 grader.

Mer ekstremvær

Klimaforsker Gangstø sier det stadig vil være mer ekstremvær i årene fremover.

– Været vil være mer ekstremt, og nedbøren som kommer vil være mer intens. Når lufta blir så varm, holder den på mer fuktighet og da vil det komme mye mer nedbør om gangen, sier klimaforskeren.

Ifølge Gangstø vil vi merke unormale temperaturer også i de andre værsesongene fremover.

– Vintrene vil også bli mildere, selv om vi naturligvis også vil ha normale værsesonger også, sier hun.

Fem fylkesrekorder

Til sammen ble det denne sommeren satt nye varmerekorder i fem norske fylker, tre av de så sent som forrige helg.

Fredag målte målestasjonen ved Lærdal i Sogn og Fjordane ny rekord med 33,4 grader. Både Etne i Hordaland og Våland i Rogaland målte 34,4 grader.

Lørdag slo også Møre og Romsdal ny rekord med 34,7 grader i Åndalsnes, som også er den høyest målte temperaturen sålangt i sommer.

Fra før av hadde Bardufoss i Troms allerede slått rekord 18. juli med 33,5 grader.

35,6 grader er Norges høyest målte temperatur noensinne. Det ble målt i Nesbyen i Buskerud 20. juni 1970.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen