Innenriks

Sigurd (19) bygget sin egen boligdrøm

Etter tre år med planlegging og bygging, er studentboligen snart klar for studenttilværelsen.

Den fremtidige studenten Sigurd Randby (19) har valgt en utradisjonell måte på leve på under studietiden. Han har nemlig bygget sitt helt eget studenthus- på hjul. Det hele startet med det som ofte er startskuddet for slike prosjekter: nemlig internett. Nettsurfing og YouTube førte han til den såkalte  «tiny house-bevegelsen». Som navnet tilsier, betyr dette å bo enkelt i små hus.

– Jeg synes at husene var drit kule! I niende klasse prøvde jeg å finne på en unnskyldning til å bygge mitt eget lite hus. Jeg fant ut at denne boligløsningen kunne være et greit studenthus! Det er billig, og man trenger kun et lite hageareal å bo på, forteller Randby til Dagsavisen.

Les også: Trendy med konteinerhus

Brukt tre år på prosjektet

En dag fikk Randby lov til å bruke sparepengene sine på en båthenger, som huset kunne stå på.

– Tiny house går ut på å spare penger og maksimere bruken av arealet; bredde, tyngde og høyde. Det jeg har lært nå er at det kanskje ikke er så lurt å maksimere helt, sier han og ler.

Randby brukte sommeren til andre klasse på videregående til å lære seg å tegne digitalt, og oppsøke hjelp fra arkitektkontorer og andre fagfolk. En dag bestilte han et byggesett til prosjektet, og da var han i full gang.

– Siden da har jeg jobbet med å bygge huset, ved siden av skolegangen. Dette har vært en videregåendeprosess. Det tar lang tid å bygge et hus ved siden av vanlig skolegang, tentamener og eksamener. Nå er det nesten klart.

Randby har brukt tre år siden han begynte å planlegge prosjektet til huset står ferdig. Huset blir midlertidig ikke helt klart til studiestart. I sommer fikk han nemlig IKEA som sponsor, som vil hjelpe han med design av interiøret i huset. Det forsinker prosjektet til litt ut i september. I mellomtiden skal han bo noen måneder hos tanten sin i Trondheim.

– Jeg lever på gode mennesker!

– Jeg har utnyttet kontaktene mine så mye som mulig!, sier han lattermildt, og begynner å ramse opp: – Jeg har en fadder som er snekker og en onkel som er sveiser. Hele veien har jeg møtt hyggelige folk som synes at det var et artig prosjekt og ville hjelpe meg. Jeg har fått produkter og byggevarer til reduserte priser. Jeg lever på gode mennesker!

Byggeprosjektet fikk Randby interessert i arkitektstudiene.

– Det har blitt en veldig god erfaring til når jeg skal begynne på arkitektstudiene. Det var i dette prosjektet at jeg virkelig fikk øynene opp for yrket, i og med at jeg fikk besøke et arkitektkontor under prosessen, og fikk erfare design og byggeprosesser av et hus.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Delte på Facebook

Randby delte nyheten om studentboligen på Facebook-siden sin, hvor han utlyste en tomt han kunne bo på under studietiden. Han frister med «en heidundranes dugnadsånd som duger til plenklipping og snømåking ved vertshuset». I skrivende stund har innlegget blitt delt over 3400 ganger og har nesten 700 kommentarer.

Han forteller at responsen på Facebook-innlegget har vært overveldende stor.

– Nå har jeg fått elleve konkrete tilbud, og en hel masse tips. Jeg tenkte at det å skulle skaffe seg tomt skulle være det vanskeligste med hele prosjektet. Nå ser det jo veldig lyst ut! Folk er veldig positive til en liten vaktmester i hagen.

Etter alt det harde arbeidet- kan Randby anbefale å bygge sitt eget lille studenthus til andre?

– Jeg kan absolutt anbefale dette videre. Det har vært utrolig gøy.

Til slutt vil Randby formidle dette: – Hvis flere har en ledig hageflekk eller liknende i Trondheim som kunne ha tenkt seg å la det fungere som min tomt under studietiden, ta kontakt!

Les også: Søte studentboliger