Innenriks

Departementet brukte sju måneder på hastesøknad om bevæpning

Politiet i Oslo måtte vente på tre justisministre fra Frp og i sju måneder før en hastesøknad om midlertidig bevæpning ble innvilget.

Av Peter Talós, NTB

I september i fjor ba politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo om at politiet måtte få gå med skarpladde våpen på kroppen i tre måneder knyttet til den forestående julehøytiden med markeder og om lag 200 konserter, skriver VG.

Bakgrunnen for ønsket var en advarsel fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om et mulig terrorangrep, lik dem som hadde skjedd i flere europeiske byer.

Les også: SV mener Tor Mikkel Wara snikinnfører våpen

Anbefaling i november

I november anbefalte politidirektør Odd Reidar Humlegård at søknaden skulle innvilges.

Brevet ble sendt Justisdepartementet og daværende justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) 7. november. Men han fattet ingen avgjørelse før han overlot styringen av departementet til Sylvi Listhaug (Frp) i januar. I løpet av sine ni uker på posten, gjorde heller ikke Listhaug noe med bevæpningssøknaden før hun måtte fratre 20. mars.

Nåværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) innvilget derimot søknaden 14. juni, men da uten å opplyse Stortinget at den var fremmet allerede i fjor.

Les også: – Her sitter jeg, en lutfattig jævel blant rikingene oppe på Ullern

Opposisjonen reagerer

Nå reagerer opposisjonen på Stortinget. KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad mener det er spesielt at saken er blitt liggende så lenge. Jan Bøhler (Ap) i Stortingets justiskomité betegner det som dramatisk og mener det må finnes et hurtigspor for slike søknader.

Statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) sier søknaden fra politiet reiste flere nye spørsmål som måtte avklares og at behovet fremdeles er der.

– Det var heller ikke åpenbart at vi ville få politisk støtte til bevæpning av patruljer, ettersom flertallet i Stortinget har stilt seg negative til generell bevæpning av politiet, sier Sættem som uttrykker glede over KrF og Ap nå ser ut til å være mer positive til bevæpning.

(NTB)