Innenriks

Ingen garanti mot korridorpasienter

Regjeringen vil ikke gi noen garanti mot korridorpasienter på det flunkende nye Drammen sykehus – selv ikke i oppstartsåret.

Mange har engasjert seg etter at det ble klart at man planlegger færre barselsenger når nye Drammen sykehus står klart på Brakerøya enn hva dagens sykehus har. Så langt har det kommet inn 1.329 underskrifter i en kampanje som er startet for å forhindre at det kuttes i tilbudet til fødende kvinner. Drammen Kvinnesaksforening står bak kampanjen og har fått med seg flere fagforeninger som representerer helsepersonell.

Ingen garantier

Helseministeren har ingen planer om å gripe inn for å sørge for gjennomslag for kampanjen. I Helsedepartementet ønsker man ikke å ha noen som helst mening om at det er planlagt færre senger på det nye sykehuset, men henviser til Vestre Viken og Helse Sør-Øst for spørsmål knyttet til dette.

Departementet gir heller ingen garantier mot korridorpasienter på det nye sykehuset som skal koste rundt 10 milliarder kroner.

– Verken helseministeren eller jeg kan gi noen garantier for at det ikke vil bli korridorpasienter, verken på nye Drammen sykehus eller på andre sykehus. Men vi har høye ambisjoner og kan garantere at vi fortsatt følger utviklingen nøye. Helseministerens nullvisjon står fast, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

3.800 på gangen i Østfold

– Sykehuset Østfold hadde 3.800 korridorpasienter i fjor. Er det noe annerledes ved Drammen sykehus eller er det stor sannsynlighet for at man vil ende opp med lignende tilstander der fra første dag?

– Drammen sykehus hadde i 2017 en andel korridorpasienter på 1,7 prosent. Dette er om lag på landsgjennomsnittet på 1,6 prosent og godt under andelen ved Sykehuset Østfold som for samme periode var på 2,7 prosent. Helseministeren har slått fast en nullvisjon overfor helseregionene og sagt at vi ikke skal ha korridorpasienter. Dette er krevende. Vi vet det jobbes kontinuerlig med dette og forventer at alle sykehus fortsatt holder trykk på dette, svarer Erlandsen.

Les også: Ny sykehusdirektør innrømmer: Sykehuset Østfold har for dårlig plass

Gir Høie ansvaret

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) liker dårlig planene om å kutte barselsenger på det nye sykehuset.

– Helse Sør-Øst har en butikk som går ut på å knipe både på senger og på liggetid for de fødende. Dette har Sp tatt opp gjentatte ganger på Stortinget. Helse Sør-Øst er i en økonomisk situasjon som gjør at de må forsøke å spare penger på vegne av staten, noe som gir større utgifter for kommunene, sier han.

Lundteigen mener dette stiller større krav til kommunenes helsevesen.

– Det er bare spørsmål om hvilken offentlig etat som skal betale – om det er staten eller kommunene. Det er statsråd Høie som bestemmer at Helse Sør-Øst kan fortsette med den prioriteringen som de nå gjør.

Sp-veteranen vil fjerne helseforetaksloven, blant annet for at politikere skal kunne ansvarliggjøres mer direkte. Slik skal det bli vanskeligere for en helseminister å peke på byråkrater når det er tatt en avgjørelse om færre sengeplasser på et sykehus.

– KrF, Sp, Rødt, SV og MDG ønsker å avvikle den, så hadde Ap støttet å oppheve helseforetaksloven, hadde vi klart dette nå, sier han.

Avventende politikere

Morten Wold (Frp) sier det er beklagelig hvis man legger opp til å bygge et nytt sykehus som blir mindre funksjonelt for føde og barsel enn det kunne blitt. Det er planlagt 22 barselsenger på det nye sykehuset i Drammen mot 29 på dagens sykehus.

– Når det gjelder reduksjon i senger, tenker jeg at de som planlegger, kan dette mye bedre enn den gjengse politiker.

– Hva skal til for at dere som politikere tar grep i denne situasjonen?

– Da må de si at det ikke er penger nok, så må man gjøre en politisk vurdering av om det blir nødvendig å finne nye penger.

Frp-politikeren vedgår at det har vært et problem at man har planlagt for små sykehus.

– Vi har en tendens til å planlegge for lite allerede fra starten. Østfold har bare satset på én hest, og derfor har ikke sykehuset så mange å avlaste med. Her har vi heldigvis Kongsberg og Ringerike, sier Wold.

Les også: 6 av 10 sykehusleger må droppe lunsj eller pause

Mer fra Dagsavisen