Innenriks

Rødt vil kutte i stortingslønna

Nå må Stortingspolitikerne stemme over forslag om å kutte i sin egen lønn. Rødt-leder Bjørnar Moxness vil ha stortingslønna ned til «bare» 775.000

- Folkevalgte skal ikke bli noen lønnsadel. Vi er valgt for å representere befolkningen. Da er det uheldig at vi har et inntektsnivå som er det dobbelte av hva vanlige folk tjener. Det strider mot folks rettferdighetsfølelse at stortingsrepresentanter skal ha millionlønn, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Torsdag er det «lønnsoppgjør» når Stortinget behandler årets lønnsøkning til representantene. Fast prosedyre de siste 20 årene er at Stortinget vedtar innstillingen fra Stortingets lønnskommisjon. I år foreslås det at lønnsøkningen skal tilsvare rammene for hovedoppgjøret mellom LO og NHO, på 2.8 prosent. Det betyr at lønnen for stortingsrepresentantene for 2018 blir 956.643 kroner. Altfor høyt, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Derfor har han i dag lagt fram forslag for Stortinget om å sette ned lønna for Stortingsrepresentanter til åtte ganger Folketrygdens grunnbeløp, altså 775.064.

Byggeskandalen

- Flertallet på Stortinget er villig til å kutte i ytelsene til svake grupper. De har kuttet i pensjoner til eldre, kuttet i trygd til uføre, og kuttet i feriepenger til arbeidsledige. Når de har mage til det, bør de også ha mage til å kutte i sine egne godtgjørelser, sier Moxnes.

- Særlig i år, når byggeskandalen på Stortinget har kostet skattebetalerne en milliard kroner ekstra. Da er det på høy tid at vi på  Stortinget strammer inn på våre egne lønninger. Vi foreslår 8G, eller en kvart million over gjennomsnittslønn. Det er fortsatt en svært god lønn, mener Rødt-lederen.

Rødt foreslår også å sette lønna til regjeringsmedlemmer og statsminister ned ett hakk: For statsråder til under millionen, 956.463 kroner, mot 1.365.016 i lønnskommisjonens forslag. For statsminister Erna Solberg holder det å tjene det som lønnskommisjonen foreslår for statsråder, mener Rødt, altså ned med over 300.000 fra 1.680.277 kroner i lønnskommisjonens forslag.

For statsminister Erna Solberg holder det med 1.365.016 mener Rødt at det holder med 1.365.016 kroner i året, ned til lønnskommisjonens foreslåtte nivå for statsråder.

- Vårt forslag betyr at Stortinget sparer 30 millioner i lønnsmidler i året. Det utgjør 120 millioner over en fire-årsperiode. Det er reelle penger.

Vil legge ned lønnskommisjon

Rødt-lederen foreslår også at Stortinget ber presidentskapet legge ned lønnskommisjonen.

- Lønnskommisjonen er blitt ansvarsfraskrivelseskommisjonen, mener Moxnes.

Dagsavisen skrev denne uka at Stortingets lønnskommisjon hadde foreslått en høyere lønnsøkning for statsrådene enn  stortingsrepresentantene. Det sa Stortingets presidentskap nei til, og brøt dermed med lønnskommisjonens innstilling. Lønnskommisjonen ble opprettet i 1996 for å sikre at stortingsrepresentantene holdt armlengdes avstand til egen lønnsøkning. Dette er meningsløst, synes Moxnes:

- Uansett vedtar vi lønna sjøl. Men vi peker på denne kommisjonen for å slippe ubehagelige spørsmål.  Da får man heller stå med rak rygg og forsvare sitt eget lønnsnivå. Og lønnskommisjonen har virkelig ikke magemål, når de går ut og mener at lønna for stortingspolitikerne er altfor lav, sier Moxnes.

Tidligere i år skrev Dagsavisen at lønnskommisjonen karakteriserer det som uheldig at lønnsutviklingen for storting og regjering hang etter sammenlignet med ledere i staten. I 2001 var lønna til stortingsrepresentanter på 520.000. I 2020 vil den være nær på doblet til over millionen, etter lønnskommisjonens opptrappingsplan.

- Lønnskommisjonen sammenligner lønna vår med toppledere i staten og vil tette det gapet. Det er galskap. Når ble det sånn at folkevalgte skal sammenligne seg med overbetalte toppledere? At skiftende regjeringer har godtatt en vanvittig lønnsvekst på toppen i offentlig sektor er ikke noe argument for at stortingsrepresentanter skal dyttes opp på samme overdrevne nivå.

Håper på Høyre

Han understreker at han allerede får utbetalt mindre enn det Rødt nå foreslår som ny representantlønn, fordi Rødt, i likhet med SV og Sp, har en ordning med partiskatt, slik at en andel av lønnen som Stortingsrepresentant går til partikassa.

 - Tror du noen vil stemme sammen med Rødt på forslaget om å kutte i egen lønn?

- Jeg håper det. Særlig Høyre var høye og mørke under debatten om byggeskandalen. For eksempel var Høyres Henrik Asheim helt tydelig på at vi på Stortinget måtte ta vår del av regninga. Nå får han sjansen, siden Rødt fremmer dette forslaget. Nå kan han la handling følge ord, siden vi skal vedta vår egen lønn. Og 775.000 er fortsatt en god årslønn, sier Rødt-lederen.

Mer fra Dagsavisen