Innenriks

Ber Norges fotballforbund stemme mot Marokko-VM i 2026

Marokko presenterer okkupert territorium som eget i søknaden om fotball-VM, sier støttekomiteen for Vest-Sahara. De ber NFF stemme på Nord-Amerika istedet.

Verdensmesterskap i fotball i Russland er på trappene, og de første kampene spilles 14. juni. Men allerede 13. juni skal FIFAs medlemmer stemme over hvem som skal få arrangere VM i 2026. Valget står mellom to kandidater: Marokko og Nord-Amerika (Mexico, Canada og USA).

Norge må gi sin stemme til Nord-Amerika, sier Erik Hagen, leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

– Vår klare anbefaling er at forbundet ikke gir sin stemme til Marokkos søknad, skriver Støttekomiteen for Vest-Sahara i et brev til Norges Fotballforbunds leder Terje Svendsen.

Leder i støttekomiteen Erik Hagen sier til Dagsavisen at Norges fotballforbund i praksis ikke har noe valg.

Må vurdere menneskerettighetene

– Så lenge Marokko bruker søknaden til å grønnvaske sin ulovlige okkupasjon, mener vi NFF ikke har andre valg enn å stemme på Nord-Amerika. FIFA bør ikke drive utenrikspolitikk som undergraver FNs arbeid for å finne en løsning på konflikten, sier Hagen.

Marokko har okkupert området siden 1975, og FN forsøker å finne en løsning. Nylig vedtok verdensorganisasjonen en resolusjon om Vest-Sahara-konflikten.

EU-domstolen konkluderte i 2018 at man ikke kan inkludere Vest-Sahara som territorium i avtaler med Marokko

Svein Graff, direktør for kommunikasjon og samfunn i Norges fotballforbund, sier til Dagsavisen at menneskerettigheter er viktig for dem når de vurderer søknader.

– NFF er opptatt av menneskerettigheter når vi vurderer VM-søknader, og har sammen med de øvrige nordiske landene hatt møter med de ulike søkernasjonene. Vi har tett kontakt og utveksler informasjon med våre naboland – også om menneskerettsspørsmål. Vi vil stemme individuelt og ikke som en blokk, men har grunnleggende likt syn på viktigheten av menneskerettigheter. Vi vil fortelle hvem vi ga vår stemme til og hvorfor i bakkant av valget 13.juni, skriver Svein Graff, direktør for kommunikasjon og samfunn til Dagsavisen.

Avgjørelsen om å la fotball-VM arrangeres i Russland i år og i Qatar om fire år har blitt møtt med krass kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner. Det har gjort FIFA for første gang skal inkludere menneskerettigheter som en obligatorisk del av kandidatenes søknader.

Krav til etikk

Men i evalueringen av Marokkos søknad, har ikke FIFA lagt vekk på den 40 år lange okkupasjonen av Vest-Sahara. Det må derfor Norge gjøre, mener Erik Hagen.

«Et eventuelt vertskap vil anvendes av politiske formål av Marokko for å legitimere sin brutale okkupasjon», advarer Støttekomiteen i brevet til NFF.

Graff sier NFF er glade for at menneskerettigheter har blitt en del av kriteriene ved tildeling av mesterskap.

– De nordiske landene har samarbeidet tett for å ta opp forholdende for arbeiderne i Qatar – både inn mot FIFA og myndighetene i Qatar som vi har hatt møte med. NFF og LO tok opp spørsmål knyttet til arbeidsrettigheter og menneskerettigheter. Vår styrke er at Norden representerer idrettskulturer som stiller krav til etikk og menneskerettigheter. Det er avgjørende at menneskerettigheter og arbeidstakeres rettigheter vil være en del av kriteriene ved tildelingen av fremtidige mesterskap. Det er et betydelig fremskritt

Da Spania trakk seg ut av den tidligere kolonien i 1975, ble landet invadert av Marokko, og halvparten av den opprinnelige befolkningen i Vest-Sahara har siden da vært drevet på flukt. Mange lever i flyktningleire i Algerie.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!