Innenriks

Nye boligtall: Sterk vekst i boligprisene i mai

Boligprisene i Norge steg med 1,0 prosent i mai 2018, melder Eiendom Norge.

– Boligprisutviklingen i mai var sterk for måneden å være og prisene steg i alle områder i landet. 12-månedersveksten er nå positiv nasjonalt for første gang siden høsten 2017, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer i en pressemelding.

I mai ble det solgt 9.643 boliger i Norge, noe som er 2,5 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2017.

– Det er solgt mange boliger i løpet av måneden til tross for færre virkedager på grunn av mange helligdager og langhelger. Så langt i 2018 er det solgt 2,3 prosent flere boliger enn i 2017, sier Dreyer videre.

Asker/Bærum hadde sterkest utvikling med en økning i prisene på 1,8 prosent. Svakest oppgang hadde Trondheim med 0,5 prosent.

Veksten var ventet.

Denne uka kunne DNB melde om en prisøkning i mai på 2 prosent på landsbasis og hele 3 prosent i Oslo, skrev Dagens Næringsliv mandag.

Også prisene på brukte Obos-boliger i Oslo-området steg med 3,8 prosent forrige måned. Det er den sterkeste månedsveksten på 14 år.

Les også: En umulig boligdrøm

Det ser altså ut som at trøkket i boligmarkedet er tilbake for fullt.

Samtidig utgår snart boliglånsforskriften, og det er knyttet stor spenning til om finansminister Siv Jensen (Frp) fortsatt vil beholde denne reguleringen av boligmarkedet, endre den eller eventuelt fjerne den.

Boliglånsforskriften trådde i kraft ved nyttår i fjor, og gjelder til slutten av juni. Ifølge forskriften kan du ikke låne mer enn fem ganger din egen inntekt. Banken kan utvise noe skjønn, og se bort fra kravet i  ti prosent av lånesøknadene de får hvert kvartal.

Les også: Tar 5.600 kr for rom på 4,5 m²

I Oslo er regelen litt strammere. Der kan bankene kun fravike kravet i åtte prosent av tilfellene. I tillegg er det et eget krav om minimum 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo. I resten av landet må en ha 15 prosent egenkapital.

Finanstilsynet har rådet Jensen til å beholde forskriften, men sørge for at hele landet har samme «fartsgrense», og kun kan fravike kravet i 8 prosent av tilfellene, slik som i Oslo. For øvrig vil de fjerne reglene er særegne for Oslo.

I så fall bortfaller det strenge egenkapitalkravet for de som kjøper en bolig nummer to i hovedstaden. 

Mens Finanstilsynet har foreslått å stramme inn bankenes fleksibilitet, har de borgerlige på Stortinget rådet Jensen om å gå motsatt vei.

Høyre, KrF og Frps medlemmer i kommunalkomiteen har bedt regjeringen «vurdere hvordan bankenes fleksibilitet i større grad kan ivareta unge og førstegangsetablerere som har gode inntektsutsikter, men som ikke oppfyller de generelle regler i boliglånsforskriften», skriver E24.

Merknaden var knyttet til et representantforslag fra SV, som ville gjøre det lettere for unge å komme seg inn på boligmarkedet.

–  Vi er også opptatt av at unge lettere skal komme seg inn på boligmarkedet, og som nyutdannet med en startlønn på 400.000 er det ikke like lett å finne en bolig, med lånetaket på fem ganger inntekten din, sier Mari Holm Lønseth (H) i kommunalkomiteen til Dagsavisen.