Innenriks

Tidenes varmeste mai ga økte strømpriser

Tidenes varmeste mai måned, kombinert med fravær av vind og nedbør førte til kraftig hopp i strømprisene i mai.

Den fellesnordiske systemprisen på strøm endte til slutt på 33,46 euro per megawattime i mai, den høyeste maiprisen på fem år, opplyser Los Energy , Norges største kraftleverandør til bedriftsmarkedet.

Prishoppet kommer på tross av kraftig snøsmelting og flom flere steder i landet. Siden det kom minimalt med nedbør og var svært lite vindkraft, falt imidlertid ikke prisen så lavt som den ofte gjør i løpet av snøsmeltingsperioden. Sammenlignet med snittet for mai måned de siste fem årene ligger strømprisen 22 prosent høyere. For den siste tiårsperioden er imidlertid prisen nærmere gjennomsnittet.

Les også: Ingen fordeler for strømkundene

– Vannmagasinene i Norden har høyere nivåer enn normalt for årstiden, men beregninger viser at snømengden er mye lavere enn normalt. I sum blir det altså mindre tilgjengelige vannressurser i Norden neste vinter, slik det ser ut nå, fastslår kraftselskapet.

Ifølge Aftenposten ser strømprisen for privatkunder ut til å bli eksepsjonelt høy denne sommeren. Mai får den høyeste gjennomsnittlige strømprisen siden 2011, ifølge tall for Oslo-området på Nordpool-børsen. Og strømprisen vil bli værende høy lenge.

– Med den snøsmeltingen vi venter, ser vi ut til å få 10 terawattimer (TWh) for lite vannkraftressurser i Norge rundt midten av juni, sier senioranalytiker Olav Johan Botnen i Wattsight.

Mer fra Dagsavisen