Innenriks

Foreldre går til barnehagestreik

Fredag tar foreldre over hele landet med seg barna ut i streik. De mener den nye bemanningsnormen i barnehagene er altfor dårlig.

Caroline Marita Omberg tar med seg barna og streiker foran Stortinget på fredag.

– Ingen barn tar skade av en fridag med foreldrene for å oppleve demokrati og medborgerskap i praksis. Jeg synes det er fint at min datter på tre år får se at man ikke trenger å akseptere alle regler og at det er lov å protestere, sier Caroline Marita Omberg, en av initiativtakerne bak Facebook-gruppa «Foreldreopprøret 2018».

Les også: Ordfører: – Stortinget gjør utålelige inngrep

– Gir seg ikke

I dag blir den nye bemanningsnormen i barnehagene vedtatt i Stortinget. Regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre er blitt enige med KrF om normens innhold. 27.000 foreldre har skrevet under på et opprop til stortingspolitikerne der de gjør det klart at normen ikke holder mål. Foreldrene mener blant annet at minimumskravene til bemanning må gjelde hele dagen.

– Alle signaler tyder på at vi ikke blir hørt når det gjelder at bemanningskravene skal gjelde hele dagen. Om regjeringen vil at foreldre skal jobbe fulltid og levere barna i barnehage allerede fra 12 måneders alder, da må vi vite at det er nok kompetente ansatte i barnehagen hele dagen, sier Omberg og legger til:

– Vi er redde for at den nye normen vil fungere som en juridisk hvilepute, og vi kommer ikke til å gi oss.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Streiken

I Oslo kommer foreldrene til å ta med seg barna foran Stortinget for å protestere. Flere hundre foreldre har meldt sin interesse for arrangementet. Mari Sletten, som har engasjert seg sterkt i foreldreopprøret, kan fortelle at foreldre med barn også kommer til å streike i Bergen, Stavanger og Gjøvik.

– Vi mener det er viktig å komme med en direkte motreaksjon hvis ikke kravene våre blir innfridd. For oss er dette en kamp vi må ta nå. Vi vil ikke vente til neste valgkamp. Barna har ingen stemme, derfor er det vår oppgave å si klart ifra om at vi ikke kan fortsette i den samme uforsvarlige tralten, sier Sletten.

Les også: – Hvis poenget er å gi barna et bedre tilbud, så må bemanningsnormen gjelde hele dagen