Innenriks

Plast: – Folk i Norge har våknet opp

Titusenvis i gang med rydding av plast på strender over hele landet. – Engasjementet er helt enormt, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Av Linus Røvik Hauge

45.000 personer er i full sving med å fjerne plast, søppel og annet rask fra strender over hele landet på den store strandryddedagen lørdag.

– Engasjementet er helt enormt. 45.000 er med på den store strandryddedagen i dag, noe som er mer enn en dobling fra i fjor. Det at vi klarer å mobilisere over 100.000 personer på strender og i annen natur denne uka, viser et stort engasjement, men det har også en praktisk betydning: At det ryddes, viser at det blir bedre, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til NTB.

Lørdagens strandryddedag er høydepunktet i strandryddeuka, som avsluttes søndag. Fredag var drøyt 2.300 aksjoner registrert, og målet var å få 100.000 ryddere i sving og å slå fjorårets antall ryddeaksjoner, som endte på 2.845. Lørdag var det klart at antallet ryddere som har meldt seg til aksjonen, var oppe i 103.000, skriver VG.

Les også: Slik vil SV komme plastprofitørene til livs

– Internasjonalt problem

Hovedarrangementet foregår i Haugesund, der Elvestuen åpnet den kollektive ryddeaksjonen på Indre kai lørdag formiddag. Klima- og miljøministeren mener aksjonen er viktig på mange måter. I tillegg til at avfall som har blitt liggende i mange år endelig fjernes, bidrar den også til å få opp folks bevissthet om det globale problemet.

– Dette er kanskje det raskest voksende miljøproblemet vi har internasjonalt, og det er en kjempestor oppgave å snu utviklingen. 8 millioner tonn plast havner i havet hvert eneste år. Vi må snu utviklingen og sikre at vi har rent hav også i framtiden. For å få til det, må vi mobilisere ikke bare enkeltpersoner, men også lokale organisasjoner og bedrifter, og staten må ta ansvar, sier Elvestuen.

Også statsminister Erna Solberg (H) bidrar i strandrydding lørdag. Solberg reiste til Fløksand-stranden i Meland kommune nord for Bergen.

Les også: Dette bør du vite om plast - og hvordan du kan redusere forbruket

Gammelt avfall

Strandryddedagen ble arrangert for første gang i 2011 og har vokst hvert år siden. Aksjonen er en del av en internasjonal dugnad som har pågått i mange år, med utspring i den amerikanske organisasjonen The Ocean Conservancy. Til nå har nærmere ti millioner mennesker i mer enn 150 land deltatt.

I Haugesund var det lagt opp til både folkefest og heving av både et båtvrak og en bil fra Smedasundet midt i byen.

– Der det ikke er ryddet, kan man finne nesten en meter med søppel i dybden. Det er klart dette er ille, men det hjelper å rydde. Mye er gammelt søppel, mye kan komme langveisfra, men vi har også mye lokal forsøpling. Det er en stor oppgave, men det er definitivt sånn at det hjelper å rydde, og det hjelper å begrense bruken av plast og sørge for at den ikke kommer på avveie, sier Elvestuen.

Les også: Verdens turistdestinasjoner oversvømmes av skrap og skit

Har våknet opp

Selv om det flyter med søppel mange steder, har statsråden tro på at vi er på rett vei.

– Det er en helt annen situasjon nå enn for bare fem år tilbake i tid. Det viser at det norske folk har våknet opp, erkjent problemet og er villig til å ta tak i det. Vi må nå holde denne motivasjonen og engasjementet oppe, samtidig som vi også må få de politiske beslutningene på plass, slik at vi tar tak i både oppryddingen og får mindre plast på avveie i framtiden, sier Elvestuen, som selv har deltatt i flere ryddeaksjoner denne uka.

– Jeg ryddet langs Akerselva i Oslo tidligere i uka. Jeg var også i Hvervenbukta, men der hadde det vært folk ute tidligere, så det var ikke så mye søppel å finne. Jeg er med hvert år, men det er mange som rydder mye mer enn det jeg gjør. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, sier Venstre-statsråden.

(NTB)