Innenriks

151 ungdommer i Oslo er kriminelle gjengangere

En undersøkelse fra Oslo kommune viser at 3 prosent av hovedstadens ungdom har vært i politiets søkelys. For flertallet av dem skjer det bare én gang.

Av NTB

Undersøkelsen viser at 3 promille, 151 ungdommer av 50.000 i hovedstaden, er registrert fire ganger eller flere av politiet det siste året. Det gjør dem til kriminelle gjengangere, noe som krever mye ressurser fra politiet.

Det er tall hentet ut fra Salto-rapporten som offentliggjøres 8. mai som viser hvor mange osloungdommer som har vært i kontakt med politiet. De aller, aller fleste, 97 prosent, har aldri vært i politiets søkelys.

Alle skyteepisodene den siste tiden gir et feil inntrykk, mener byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

•  Byrådslederen framholder at Oslo er en trygg by å bo i, men at han tar folks frykt på alvor: – Gjengene skal knuses og oppløses

– Det er uakseptabelt at noen få ungdommer skremmer folk i våre nærmiljø med lovbrudd. Det er en politioppgave å hindre den slags oppførsel, og vi samarbeider godt med politiet, sier byrådslederen.

Tallene viser at 3 prosent av ungdom mellom 10 og 17 år er det som står for det meste av kriminaliteten. Og mer enn 2 prosent defineres som éngangskriminelle. Det er 3 promille av ungdommen som begår svært mange straffbare handlinger. I 2017 sto denne gruppen alene for 37 prosent av de kriminelle handlingene, opplyser byrådet.

• Strakstiltak etter skyteepisoder: Oslo-politiet ansetter 30 innen slutten av mai

– Det er for disse ungdommene vi trenger å få satt inn ressursene, sier Johansen.

Han påpeker at Oslo er en trygg by, men sier det ikke finnes utfordringer. Han uttrykker glede over at justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) har satt inn økte ressurser for å møte gjengkriminaliteten.

– Det er tydelig at vi trenger mer politi til å gjøre etterforskning og forebygging og at det er behov for en koordinert innsats i disse områdene. Som Norges desidert største by kan ikke kriminalitetsbildet i Oslo sammenlignes noe annet sted i Norge, avslutter Johansen.