Innenriks

Carl I. Hagen peker ut Listhaug som Sivs arvtaker

Frp-nestoren peker gjerne ut Siv Jensens etterfølger. – Sylvi er den beste kandidaten fordi hun ligner mest på meg.

Av Heidi Taksdal Skjeseth og Sofie Prestegård

På 13. året ble Siv Jensen klappet fram som Fremskrittspartiets leder under åpningen av partiets landsmøte i går. Som partileder for et Frp i regjering og med fortsatt høy oppslutning, står Jensen støtt på toppen. Skulle hun ønske å gi seg, bør Sylvi Listhaug ta over, mener Carl I. Hagen. Det er helt opp til Jensen selv når hun vil gå av, presiserer Hagen. Han har likevel ingen problemer med å peke ut sin favoritt som neste leder av partiet:

– Jeg mener Sylvi Listhaug ville vært best. Hun er den som ligner mest på meg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Skaper debatt

Selv ledet Hagen Fremskrittspartiet i hele 28 år, fra 1978 til 2006. Siv Jensen har «bare» vært partileder siden 2006. Holder hun ut i 14 år til, vil hun være 62 år, samme alder som Hagen selv var da han trådte av, regner Hagen seg fram til.

Hans favoritt Listhaug måtte nylig gå av som justisminister etter å ha delt en Facebook-post som falt i svært dårlig jord hos både opposisjonen og Kristelig Folkeparti. Hagen mener hun ikke gjorde noe galt.

– Sylvi er spissformulert og polariserende. Hun skaper liv og røre. Det er for lite politisk debatt, partiene blir for like hverandre, sier Hagen til Dagsavisen.

Les også: Støre: – Siv Jensen skryter av seg selv og rakker ned på andre

Funnet Wara

Partiets ene nestleder Ketil Solvik-Olsen sitter for tida ikke på Stortinget, noe som svekker hans muligheter for å ta over hvis Jensen skulle gi seg denne Stortingsperioden. Men til Stavanger Aftenblad, åpner Solvik-Olsen for å stille ved neste valg, og han avviser heller ikke at han kan være er en potensiell ny leder i Frp. Også Tor Mikkel Wara, som nylig tok over for ovennevnte Listhaug som justisminister har blitt nevnt som potensiell arvtaker. Hagen kaller Wara «et politisk funn», men trekker fram olje- og energiminister Terje Søviknes som en potensiell kronprins.

– Søviknes er god på talerstolen, populær og leverer politisk. Men det er mulig han er for kontroversiell, sier Hagen.

Terje Søviknes er «kontroversiell» fordi han under ungdomspartiets landsmøte i 2001 hadde seksuell omgang med en beruset 16 år gammel jente, noe Søviknes siden har sagt «aldri skulle ha skjedd». På helgens landsmøte skal det fortsatt være både fest og etterfest, men deltakere under 18 år skal merkes så de ikke skal få alkohol.

Mer fra Dagsavisen