Innenriks

Norge blokkerer spillselskaper på nettet: – En ganske skummel dør å åpne

Stortinget er enige om å blokkere spillselskaper på internett. Ekspert Torgeir Waterhouse mener det kan få veldig store konsekvenser.

Arbeiderpartiet, KrF, SV og Senterpartiet har i dag blitt enige om åtte tiltak mot spillavhengighet. Det kanskje viktigste forslaget er å blokkere utenlandske spillselskaper for norske nettbrukere. DNS-blokkering er metoden de ble enige om. Det betyr enkelt og greit at det er selve nettadressen som blir blokkert, for eksempel betsson.com. Om man skriver inn IP-adressen direkte (i dette tilfellet 94.125.59.72), vil man likevel kunne nå siden.

Om du ikke skjønte eksempelet: Det er en ganske enkel form for sperre, som er lett å komme seg forbi.

Likevel griper det inn i selve infrastrukturen til internett. Det mener direktør for internett og nye medier i IKT Norge, Torgeir Waterhouse.

Les også: Stortinget vil blokkere tilgangen til nettsidene til utenlandske spillselskaper

Dyremishandling og anoreksi

– Man ser for seg at man skal regulere bort det man ikke liker, sier han om dagens vedtak i Familie- og kulturkomiteen.

Han mener at det konkrete her, at man vil blokkere ulovlige spillselskaper, ikke nødvendigvis er så dramatisk. Samtidig er han klar på at man dermed griper inn i selve infrastrukturen på internett.

– Det er en ganske skummel dør å åpne. Det er en lang kø av folk med saker de mener gjør blokkering verdt det.

Allerede blokkeres overgrepsmateriale og enkelte nettsteder som tilrettelegger for piratkopiering, overfor norske nettbrukere. Waterhouse har registrert at også ondskap mot dyr, voldelig innhold, politisk ekstremisme og anoreksi-sider har vært oppe til blokkerings-diskusjon.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Omveier rundt lovverket

Men det er også andre problemer med blokkeringen, mener Waterhouse. Ett er at det kan øke interessen for tekniske mottiltak.

– Du svekker respekten for regulering. Det kan gjøre det dagligdags for folk å finne seg omveier rundt lovverket, sier han.

– Det kan igjen føre til at myndighetene vil sette nødvendige personverntjenester som VPN under press, mener han.

Og dermed kan veien til å forby krypterte tjenester være kort, mener han.

Kina og Russland

I tillegg frykter Waterhouse at det kan svekke Norges argumenter når vi kritiserer andre land for sensur av internett.

– Vi sier hele tiden at myndighetene i Kina og Russland og Iran og sånt må slutte å blokkere internett. Når de nå gjør dette, så bekrefter de bare overfor dem at det er greit, sier han.

Waterhouse er også klar på at enhver som vil prøve å komme seg rundt DNS-sperren av spillselskapene vil greie det.

Ikke IP-blokkering

Det kanskje mest omstridte tiltaket om å IP-blokkere utenlandske spillselskaper er det imidlertid ikke flertall for, skriver Bergens Tidende.

Der fikk regjeringspartiene Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet støtte fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

I stedet ble det fattet enighet om en mindre omfattende blokkering av utenlandske spillselskaper, en såkalt DNS-blokkering.

Les også: Staten bruker barn i reklame for pengespill

Begrensninger på Norsk Tipping

De andre hovedpunktene i tirsdagens vedtak er følgende:

* Gi Lotteritilsynet utvidede fullmakter til å ilegge overtredelsesgebyrer ved brudd på markedsføringsloven for pengespill og etterforskning av dette.

* Legge begrensninger på reklame fra Norsk Tipping.

* La Lotteritilsynet kreve årlig rapportering fra bankene om transaksjoner til utenlandske spillselskaper eller betalingsleverandører.

I tillegg skal regjeringen utrede om man kan trekke oljefondet ut av pengespillselskapene.

– Det er et tankekors at mens vi prøver å stoppe disse spillene i Norge, så investerer oljefondet milliarder av kroner i disse spillselskapene, sier KrFs Geir Bekkevold til VG.

Nyeste fra Dagsavisen.no: