Innenriks

Vi synes det er så gøy å pusse opp at 1 av 5 gjør det for moro skyld

Norge er på Europa-toppen i oppussing. Kanskje ikke så rart når en halv million boligeiere pusser opp for moro skyld.

Av: ANB

Selv om det foreligger et betydelig vedlikeholdsetterslep for den norske boligmassen, er det også mange som velger å pusse opp nærmest for moro skyld.

22 prosent av boligeierne vurderer å pusse opp egen bolig de neste tre årene, selv om behovet strengt tatt ikke er nødvendig. 58 prosent vil kun pusse opp fordi det er helt nødvendig.

Det viser en landsdekkende undersøkelse gjennomført av YouGov for Byggmakker.

LES OGSÅ: Gir grønt lys til Melgaards «dødshus»

– Øker trivselen

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det ca 2,3 millioner husholdninger i Norge. Det betyr at over en halv million boligeiere vil pusse opp selv om det ikke er behov for dette.

– Ofte vil det være en subjektiv vurdering som ligger til grunn for å vurdere behovet for vedlikehold. Å male en vegg i en annen farge er ikke nødvendigvis et vedlikeholdstiltak som må gjøres, men som for mange bidrar til å øke trivselen i hjemmet, sier salgs- og markedsdirektør Kari Moberg i Byggmakker.

Ikke overraskende er det folk med høyest inntekt som i størst grad pusser opp, selv om behovet ikke er presserende.

(Saken fortsetter under bildet)

Kari Moberg er salgs- og markedsdirektør i Byggmakker. Foto: Pressebilde/ANB

Kari Moberg er salgs- og markedsdirektør i Byggmakker. Foto: Pressebilde/ANB

Det er også en høyere andel blant småbarnsforeldre i aldersgruppen 30-39 år som pusser opp for moro skyld enn i andre aldersgrupper.

Ellers viser undersøkelsen at 43 prosent av boligeierne planlegger å pusse opp boligen i år. Det er en økning på 3 prosentpoeng fra 2016. 1 av 3 vil bruke mer penger på oppussing i år enn i fjor.

LES OGSÅ: – Trist å se mennesker bo på denne måten

– 30 år er kritisk

– Andelen som planlegger å pusse opp boligen har holdt seg bemerkelsesverdig stabil de siste fem årene. Men det er en kjensgjerning at vi har et betydelig vedlikeholdsetterslep i den norske boligmassen, spesielt for eldre boliger, påpeker Moberg.

Ifølge undersøkelsen sier hele 76 prosent at de har et oppussingsbehov de neste tre årene. Det er betydelig flere enn de som faktisk planlegger å pusse opp boligen i år.

– En viktig årsak til det betydelige oppussingsbehovet er alderen på den norske boligmassen. I 2016 avdekket vi at over halvparten av norske boliger er eldre enn 35 år. 30 år er gjerne en kritisk alder hvor behovet for større og mer kostnadskrevende oppussingstiltak melder seg, som skifte av tak, vinduer, dører og etterisolering, sier Kari Moberg. (ANB)

Nyeste fra Dagsavisen.no: