Innenriks

Smak litt mer

Forestill deg en vinkjenner som andektig åpner korken på en årgangsvin, lukter på korken, i flaska, heller forsiktig over i et vinglass, rører glasset, analyserer fargen, lukter igjen og så smaker. Vinkjenneren påstår han kan smake hva slags jordsmonn druene har vokst i.

Han kan lukte forskjellen på druene som vokste i 2014 og de som vokste i 15 og han kjenner igjen smaken av eikefatene vinen har modnet på. Forestill deg så en person i et supermarked. Hvor han går fra hylle til hylle for å finne rett middag, sjekker prisene, trykker litt på plasten utenpå tomatene, en pakke egg og en pakke koteletter og hvordan han betaler i kassa.

Ironisk

Mens vinen gjennomgår en saumfaring av smak, fylde, jordsmonn og lagring så er det sjelden at resten av vår mat gjennomgår samme saumfaring. Når snakket du sist om hva slags jordsmonn tomatene dine vokser i? Når brydde du deg sist om hvordan kotelettene dine hadde det når de levde et liv som en levende gris? Eller hvordan høna som la egget hadde det? Vinkjenneren er villig til å bla opp mange tusen kroner for en flaske vin. Kotelettkjøperen ser mest på prislappen. Det ironiske er at kotelettkjøperen og vinkjenneren er nøyaktig samme person. Han har bare lært seg å smake på vin og å bry seg om hvordan vinen produserer, mens kotelettene, eggene og tomaten ikke går gjennom samme kritiske system.

Det burde de.

Lavere fysisk forbruk

I De Grønne ønsker vi et samfunn med lavere fysisk forbruk. Men det kan helt åpenbart  være et samfunn hvor det fortsatt er stor verdiskapning, -hvor folk har penger å bruke. Så hva skal de bruke pengene på?  Først og fremst kan mange ha mer fritid og dele arbeidsmengden sin  på flere mennesker . Men dette passer kanskje ikke alle. Derfor kan man også bruke pengene på å nyte livet  mer enn i dag.

På ikke-materiell luksus, på kultur og opplevelser. På vin og mat.

En ny økonomi

Vinkjenneren har skjønt det. Den flasken vin han bruker noen tusenlapper på å kjøpe, sysselsetter flere mennesker og er bedre produsert i forhold til økologi og landskap enn en vanlig flaske vin på polet.   Håndverk koster fordi det er mer arbeidsintensivt. Miljøvennlig produksjon koster ofte mer fordi det tar mer hensyn og dermed har større kostnader i produksjon.  Dyrevern koster da dyrene skal ha mer plass, leve lengre og spise mer naturlig.

Vi må bli ”vinkjennere” på flere områder.

Smake litt mer.  Tenke litt mer på hvordan ting kommer fra og betale litt mer for dyrevelferd, økologi og håndverk. Ikke bare får vi rikere og bedre liv av dette. Det er  også grunnlaget for hvordan vår økonomi kan fortsatte å vokse uten at vi trenger å øke vårt fysiske forbruk for å holde liv i den økonomiske veksten.

Ekte grønn vekst

Vi kan gå fra raskere, fortere og mer -til bedre, sunnere og mer mangfoldig.

Fra et liv som handler om å konsumerer raskere for å holde liv i et kunstig veksthegemoni  til et liv som handler om å konsumere klokere for å skape ekte grønn vekst. Det er blant annet dette som skiller De Grønne fra de andre partiene.  Troen på et annet samfunn, bygget på andre verdier og parameter. Et samfunn hvor økonomisk vekst helt fint kan eksistere, men da ikke som et mål i seg selv, men heller som et verktøy for en bedre, rikere og mer mangfoldig sivilisasjon i balanse med naturen og klodens ressurser.

Lær av vinkjenneren. Smak litt mer, forbruk litt annerledes, tenk litt lengre.