Innenriks

VG-kåring: Kong Harald er årets navn

Kong Harald ble den soleklare vinneren i VGs nettkåring og spørreundersøkelse om hvem som er årets navn i 2017.

Av Marius Helge Larsen

VGs redaktører Gard Steiro og Jane Trondsen overrakte torsdag prisen på Kongsseteren, der kongeparet er for å feire jul sammen med prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og deres tre barn.

– Det var en stor ære det her, sa en overrasket kong Harald til avisen. Han visste ikke engang at han var med i noen konkurranse.

Kongen sier at han vil dele æren med sine medarbeidere. Han har ingen sikker forklaring på hvorfor han ble stemt fram til årets navn.

– Kanskje det at jeg har blitt 80 år?

Også kong Haralds far, kong Olav, ble tildelt hedersprisen i sin tid.

Helt siden 1974 har VG hedret kvinner og menn som har utmerket seg innen sport, kultur, eller humanitært arbeid. I fjor var det heltene fra Middelhavet som fikk prisen. Blant tidligere vinnere er varsleren Robin Schaefer, legen Mads Gilbert, sjakkgeniet Magnus Carlsen, og daværende landslagstrener i fotball Egil Drillo Olsen.

Vinneren kåres ved at leserne stemmer på tolv kandidater på nett, i tillegg til at det gjennomføres en nasjonal meningsmåling.

Kong Harald har bestemt at prispengene på 50.000 kroner skal gå til Kirkens bymisjons juleaksjon: Gled en som gruer seg til jul.

(©NTB)