Innenriks

Pensjonsselskap selger seg ut av oljesand

Pensjonsselskapet KLP har besluttet å ikke investere i selskaper som har betydelige inntekter fra utvinning av oljesand.

– Beslutningen ble tatt etter en gjennomgang av klima- og miljørisikoen knyttet til ukonvensjonell olje- og gassutvinning. Klima- og miljøkonsekvensene av oljesandutvinning er like store som ved utvinning av kull, sier Anne Kvam, leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning.

Selskapet trakk seg ut av kullvirksomhet i 2014.

«Verken kullvirksomhet eller oljesandutvinning er forenlig med oppnåelse av Parisavtalen eller togradersmålet», skriver selskapet i en pressemelding.

Les også: Nytt oljeråd fra Norges Bank: – Dette er et sterkt signal og et tegn i tiden

KLP har besluttet å ikke investere i selskaper som har 30 prosent eller mer i inntekt fra utvinning i oljesand. Det samme gjelder selskaper som har kombinert inntekt fra oljesandutvinning og kullvirksomhet på over 30 prosent. Hvilke selskaper det gjelder, blir klart senest 1. juni 2018.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Pensjonsselskapet øker samtidig investeringene i fornybar energi, blant annet i utviklingsland.

Statoil solgte seg ut av sine oljesandprosjekter i canadiske Alberta på tampen av fjoråret. Utvinning av tjæresand, eller oljesand, er svært ressurskrevende. (NTB)

Les også: Banker blir mindre fossile

Mer fra Dagsavisen