Innenriks

– Julen er for alle barn!

Julegudstjeneste er ikke avhengig av religion, sier muslimsk Ap-politiker.

Masud Gharahkhani (Ap) oppfordrer alle muslimske foreldre til å la barna delta på julegudstjeneste.

– Det handler om integrering. At vi deltar på felles arenaer sammen. Og jul er, og vil alltid være, en del av norsk historie og kultur. Da er det viktig at også muslimske barn deltar. Jeg gjorde det, og nå er jeg blitt stortingsrepresentant for Ap, sier Masud Gharahkhani til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Felles arena

Gharahkhanis mantra er å la barna, uavhengig av religion og hudfarge,  ta del i julens gleder. Selv er han muslim og innvandrer fra Iran, men han vil uansett at alle barn skal få delta i julegudstjenester og lære seg juletradisjoner. For ham er det viktig. For ham handler det om at barna skal ha et fellesskap.

– Det er ensbetydende med god integrering, påpeker han.

Debatten om barnas deltakelse på julegudstjeneste kommer  hvert år. KrF ber nå om Stortingets velsignelse for å gjøre det obligatorisk for skoler å tilby skolegudstjeneste før jul. Hele én av fem skoler, rundt 600 av landets vel 3.000 grunnskoler, valgte å droppe skolegudstjenesten i 2016, ifølge en oversikt fra Kommunal Rapport.

– Et av mine beste barndomsminner er nettopp fra julefeiringen, sier Ap-politikeren selv.

Han gir mye av æren for deltakelsen i julehøytiden til en bonusbestemor. Pia var en eldre dame og nabo til Masud da han vokste opp i den vesle bygda Skotselv i Buskerud.

– Man trenger ikke å være religiøs kristen for å delta på juleaktiviteter på skolen eller andre steder, understreker han.

– Hadde det ikke vært for Pia, ville jeg ikke hatt den samme fellesskapsfølelsen til jul.  Og hadde det ikke vært for samlingene på skolene om julebudskapet, ville jeg ikke hatt den samme tilhørigheten til barna jeg vokst opp med, sier han.

Fra Kopperudsvingen

På mange måter, konkluderer Gharahkhani selv, ble han ikke Masud som kom fra Teheran i Iran, men Masud som kom fra Kopperudsvingen i Skotselv.

– Jeg vil heller løfte barn ut av fattigdom og la de få oppleve julens gleder enn å diskutere om de skal delta på julegudstjeneste, sier Gharahkhani, som er motstander av kontantstøtten.

– Ordningen belønner innvandrerkvinner med å være hjemme og nærmest oppfordrer et par til å la én forelder være i arbeid. Det hindrer sysselsetting, svekker familieøkonomien og fremmer ikke integrering, mener han.

(ANB)