Innenriks

Venstre-velgerne på gjerdet

Én av fem Venstre-velgere har satt seg på gjerdet før partiet til helgen skal avgjøre sin egen framtid.

– Vi kommer også framtiden til å samarbeide på borgerlig side. Årsaken er at det er her Venstre får gjennomslag, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.

Av Stian Fyen, ANB

Det viser partibarometeret for desember laget av Opinion for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det er kort tid siden valget, og barometeret viser at de aller fleste velgere ville stemt det samme i dag som de gjorde i september. Unntaket er partiet Venstre. Kun 65 prosent av dem som stemte Venstre under valget sier de ville gjort det samme i dag.

Til helgen skal Venstres landsstyre ta stilling til om partiet skal si nei til å gå inn i regjering med Høyre og Frp, eller om partiledelsen skal få fortsette regjeringssonderingene. Valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning tror utfallet kan bli svært viktig for partiets oppslutning.

Les også: Venstre-grasrotas vegringer

Venstre og Høyre

– Vi har flere undersøkelser som viser at regjeringsspørsmålet er viktig for folk. Det har vært et tema for Venstre i hele den forrige perioden. I 2013 valgte Venstre å stå utenfor regjering, et valg som ble ulikt mottatt innad i partiet. Nå sitter de i sonderinger om regjeringsdeltakelse, og det kan være utslagsgivende for Venstre, sier Aardal til ANB.

Han legger til:

– Venstre har hatt en tradisjon for å sanke velgere både på venstresiden og høyresiden. Så det er først og fremst usikkerhet rundt hvordan valget om regjeringsdeltakelse vil slå ut. Når du spør Venstre-folk rundt omkring i landet, får du ulike signaler. Noen mener Venstre bør på inn i regjering, mens andre er mer usikre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Taktiske velgere

Samtidig mister Venstre 13 prosentpoeng til Høyre. Aardal tror det kan bety taktiske velgere som nå er tilbake i det partiet de egentlig foretrekker.

– Det er ingen urimelig tolkning. Men det kan være mange grunner til å stemme et annet parti enn sist. Vi har sett det samme mønsteret for Venstre i mange tidligere valg. Det har vært en del fokus på at det særlig i Oslo, Asker og Bærum virket som at det i en del valgkretser var en sammenheng mellom Venstres oppgang og Høyres tilbakegang. En undersøkelse Anders Todal Jensen gjorde rett etter valget, tyder på at Venstre er partiet med flest taktiske velgere, sier han.

Les også: Hver fjerde stemme Trine Skei Grande fikk, kom fra Høyre

Borgerlig parti

Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, sier til ANB at avgjørelsen om regjeringssamarbeid vil handle om politisk gjennomslag.

– Vi kommer også i framtiden til å samarbeide på borgerlig side. Årsaken er at det er her Venstre får gjennomslag. Så skal vi denne helgen ha en diskusjon i landsstyret om hvilken form og hvor forpliktende samarbeidet på borgerlig side skal være framover. For Venstre handler dette om hvilken grad av gjennomslag vi får for Venstres politikk og Venstres verdier som respekt for enkeltmennesket, toleranse og mangfold, sier Elvestuen. (ANB)

PS! Arbeierpartiet har en framgang på 1,5 prosentpoeng og går forbi Høyre og er igjen største parti.

Målingen

Opinions meningsmåling for desember er basert på 960 intervjuer foretatt 28. november – 4. desember. 76 prosent har svart om partivalg ved stortingsvalg. Feilmarginen varierer fra 1–3 prosentpoeng, og er størst for de største partiene (endring fra november i parentes):

Ap 26,6 (+ 1,5)

Høyre 25,8 (+ 0,2)

Frp 14,9 (0,0)

KrF 3,9 (0,0)

Sp 11,5 (+ 0,2)

SV 6,0 (- 1,3)

Venstre 3,4 (- 0,9)

Rødt 2,5 (- 0,3)

MDG 4,4 (+ 0,7)

Andre 0,9 (0,0)

Målingen gir de rødgrønne partiene 81 mandater og de borgerlige partiene 79 mandater. MDG havner på vippen med sine 8 mandater.