Innenriks

Folk gir bort søppel i julegave

– I år har vi fått inn gaver med tomme sjampoflasker, kondomer og ledninger som folk ønsker å gi til barn, sier lederen i frivillig organisasjon.

Av Caroline T. Gilje og Bjørn S. Kristiansen

– Hvert år får vi inn søppel som folk ønsker at vi skal gi i julegave til barn, sier Trine Langeland.

Siden 2011 har hun drevet den frivillige organisasjonen Hjelp oss å hjelpe Rogaland. Året rundt går de ut på Facebook-siden sin og oppfordrer privatpersoner og bedrifter til å donere mat og klær til organisasjonen. Bidragene videreformidles til vanskeligstilte mennesker i hele regionen som oppsøker dem.

Les også: Gratis sofa?

Engangsbestikk

Flest trenger hjelp i julen, er organisasjonens erfaring. I fjor bidro de til at 150 mennesker fikk julegaver. I år tror de tallet blir nærmere 200.

– Vi får inn mye fint til dem, og det er vi takknemlige for, men en betydelig mengde er ubrukelig. Hver jul er vi derfor nødt til å åpne alle gaver før vi gir dem videre. Ofte ender vi opp med å kaste fem-seks søppelsekker med ødelagte gjenstander og klær, sier Langeland.

Vanligvis tar de imot brukte gjenstander. I julen ønsker de at barna skal få gleden av noe nytt. Anette Årvik, som også er med som frivillig, forteller at særlig hotelleffekter som såpestykker og dusjhetter, er en gjenganger når folk donerer julegaver til barn.

– Vi har også fått inn bladet Allers fra 2010 og engangsbestikk, forteller hun.

Forrige uke toppet det seg for dem.

– Da hentet jeg en pakke som inneholdt en skjøteledning, en ødelagt duk, en åpnet kondompakke og brukte ballonger, forteller Trine Langeland.

Fredag la hun ut en melding om praksisen på Facebook-siden til organisasjonen.

– Ikke bare koster det oss penger å bli kvitt søppelet, men det tar også tid.

En ledning er heller ikke en egnet julegave for et barn, påpeker Årvik.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vond vilje

– Jeg tror ikke noen gjør dette av vond vilje. De ser gjerne gjenbruksverdien i ting, men en ledning er ikke noe du gir til en unge, sier Årvik.

Tone Holgersen, som er med i frivillighetsteamet, oppfordrer givere til å tenke seg om:

– At klær er rene og hele, er prioritet nummer én. Når du først er langt nede, så trenger du ikke å få noe som gjør at du går enda lenger ned i kjelleren. Vi ønsker å gi gaver som bygger opp, sier hun.

Også andre steder i landet mottar organisasjonen søppelgaver, ifølge Cecilie Christin Tønnessen, som startet den landsdekkende Hjelp oss å hjelpe-organisasjonen i 2011. Hun styrer i dag skuta fra Østfold-avdelingen og kan fortelle at enkelte gaver rett og slett er ondsinnede.

– I fjor opplevde vi å få tykke sokker med hull i surret rundt en boks med makrell i tomat. Vedlagt lå det en lapp: «Foreldrene dine har ikke råd til julegave, din lille drittunge», sier hun.

Kommentar: Handelsattest

Frelsesarmeen kaster noe

Adressa.no skrev i 2011 at søppelgaver er blitt til hodebry for Frelsesarmeen i Trondheim. Hos Frelsesarmeen i Stavanger får de inn enkelte ting som må kastes når de samler inn julegaver til barn, men ifølge diakon Gro Westby er ikke dette et stort problem.

– Stort sett opplever vi at folk har respekt for gavesystemet, sier hun til RA.

Frelsesarmeen har nettopp hatt en innsamlingsaksjon av julegaver til dem som trenger det, i samarbeid med Mathallen i Oslo. Kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen sier det hender det dukker opp ting de ikke kan bruke når de har slike innsamlinger. Men fullstendig ubrukelige gaver eller ren søppel er ikke noe stort problem.

– Det aller meste av det vi får, er fine ting, sier Smith-Solevåg.

– Men med det volumet vi får inn, vil det innimellom være ting vi ikke kan bruke.

Les også: Om lag hvert femte plagg i norske garderobeskap er aldri blitt brukt

Nyeste fra Dagsavisen.no: