Innenriks

Kjøp uten bruk

Mange av klærne som blir kjøpt i løpet av Black Friday, vil aldri bli brukt.

– Unngå spontankjøp. Lag en liste over ting du trenger og følg den, anbefaler derfor forskningsleder Arne Dulsrud ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

Det er undersøkelser gjennomført ved nettopp SIFO som viser at om lag hvert femte plagg i norske garderobeskap, aldri er blitt brukt, eller bare er blitt brukt et par ganger. Mange av disse klærne er blitt kjøpt på salg, forteller SIFO-forsker Ingun Grimstad Klepp.

– Det er sorte fredager, sorte uker, sommersalg, vintersalg og et sammenhengende gnål om dette. Presset for å kjøpe mer klær er stort, mens behovet for klær er mer eller mindre konstant, påpeker hun.

– Det vi ikke trenger

– For folk med lite penger er det selvsagt positivt med salg, for da får de kjøpt det de trenger, men for veldig mange andre handler salg om å kjøpe det de ikke trenger, fortsetter Klepp.

– Men likevel, hvorfor bruker vi ikke alle klærne vi kjøper på salg?

– Jo billigere klærne blir, jo mindre viktig blir det å vurdere dem før vi kjøper. Dermed kan det bli slik at du kjøper noe i grønt selv om du ikke liker grønt og egentlig var ute etter noe i blått, fordi det er jo så billig. Du mister incitamentet for å gjøre et godt kjøp. I tillegg kan klær være på salg fordi de ikke er gode nok, og at butikkene setter ned prisen rett og slett for å bli kvitt dem.

Butikker som selger slikt «tekstilsøppel» slipper i stor grad unna med det, går det fram av en kronikk på Forskning.nos nettsider, skrevet av blant annet Klepp.

I løpet av de to siste årene har mer enn hver tredje nordmann oppdaget feil på klær de har kjøpt. Men nesten to av tre har likevel latt være å klage på feilen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Øker utslippene

En annen side ved det å kjøpe mer klær enn det vi trenger, er miljøbelastningen dette medfører, påpeker Naturvernforbundets leder, Silje Ask Lundberg. Kjøper du for eksempel en ny dongeribukse fra Levi Strauss i løpet av Black Friday, innebærer det et klimagassutslipp på drøyt 33 kilo. Et par fjellsko tilsvarer et utslipp på hele 100 kilo, ifølge Naturvernforbundet.

– Det er på høy tid at handelsstanden tar ansvar. Utslippene fra produksjon av varer er altfor høye. Forbruket er ikke bærekraftig. Vi må ta mye bedre vare på de tingene vi har og reparere mer, sier Lundberg.

– Clas Ohlson-mannen

Dette er noe både kvinner og menn bør ta til seg. Forestillingen om at det i stor grad er shoppinggale kvinner som bidrar til forbruksveksten, holder nemlig ikke vann, ifølge SIFOs forskningsleder Arne Dulsrud.

– Også menn shopper mye. Du har for eksempel Clas Ohlson-mannen som går banans i duppedittbutikker og Sykkelmannen som går bananas i sykkelforretninger. Jeg har ikke sett en eneste vitenskapelig artikkel som belegger myten om at shopping har en kjønnsmessig dimensjon, og at det er frustrerte kvinner som bruker shopping som egenterapi.

Slik Dulsrud vurderer det, er det ikke noe galt i å benytte seg av anledningen når det er Black Friday - vel og merke hvis det skjer på en gjennomtenkt måte.

– Sjekk først prisene for å forsikre deg om at du virkelig gjør en god handel, og ikke fall for fristelsen til å kjøpe noe som ikke står på listen. anbefaler han.

Mer fra Dagsavisen