Av Sofie Prestegård
Det var i oktober at LO i Sverige bestemte at det ikke lenger skal serveres alkohol på arrangementer i deres regi. Det var svenske Arbetet som først omtalte saken.
Tidligere har det vært mulig å få to glass vin eller øl på sentrale arrangementer. LO i distriktene har hatt sine egne regler, men nå blir det alkoholfri servering i hele svenske LO.
Les også: – Jeg har selv opplevd ubehagelige situasjoner av seksuell karakter i LO
Vil se til Sverige
Dagsavisen skrev i går om registrerte tilfeller av seksuell trakassering i LO i Norge. Det er ni registrerte hendelser de siste fem årene, men flere forbund opplyser at det er mulige mørketall. Enkelte i forbundene peker på at alkoholregler har hatt positiv effekt. Leder Sahar Azari i NTL Ung som selv har opplevd seksuell trakassering i fagbevegelsen, mener LO i Norge bør se til svenskene.
– Jeg tenker det er veien å gå. Ikke bare for å forebygge seksuell trakassering, men for å gjøre LO til en mer inkluderende organisasjon, sier Azari.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
Kommunal-skandalen
Annika Nilsson, som sitter i en daglig lederfunksjon i LO i Sverige, mener den nye alkoholpolitikken de har innført, vil virke forebyggende mot seksuell trakassering.
– Det tror jeg. Vi vet at risikoen for at folk fremsetter krenkelser, øker med alkoholkonsumet, sier Nilsson til Dagsavisen.
Men det er ikke derfor LO i Sverige har vedtatt de nye alkoholreglene.
Debatten i de ulike LO-forbundene startet for fullt etter den såkalte Kommunal-skandalen.
I 2016 avdekket Sveriges største avis, Aftonbladet, at forbundet Kommunal – for kommuneansatte i Sverige, blant annet hadde bedrevet pengesløseri knyttet til alkohol. Eksempelvis skal forbundet ha brukt 110.000 kroner på alkohol på en enkelt julefest.
Etter dette har diskusjonen gått i Kommunal og i andre forbund om å stramme inn på drikkingen. Flere og flere har gått inn for skjenkestopp.
– Når vi nå går inn for dette i hele LO, handler det om flere ting. Vi vil ikke bruke medlemmenes penger til alkohol. Samtidig handler det om hvilken organisasjon vi ønsker å være, og hva vi ønsker å bli forbundet med, sier Nilsson.
Hun understreker at LO ikke vil nekte tillitsvalgte og ansatte å kjøpe alkohol selv der det er mulig, men de vil altså ikke spandere og servere vin, øl og brennevin lenger.
LO i Sverige har ikke arrangert noen større samlinger etter vedtaket.
– Hva slags effekter håper dere på?
– Kun positive reaksjoner
– Vi håper å vise at det går an å ha representasjonsmiddager med gode alkoholfrie alternativer. Så håper vi at det rett og slett kan bidra til et bedre klima på konferanser og lignende, sier Nilsson.
– Har dere fått noen reaksjoner på vedtaket?
– Nei, i den grad noen har reagert så har det vært positive reaksjoner, sier hun.