Innenriks

Jonas Gahr Støre vil ta imot flere, men er ikke med på femdoblingen

FN ber Norge sikte mot å ta imot 5.000 kvoteflyktninger i året. Uaktuelt, svarer Sylvi Listhaug.

Aps leder Jonas Gahr Støre sier at han ønsker «en klar økning» på regjeringens forslag om å ta imot 1.120 kvoteflyktninger i neste års statsbudsjett.

Det er i et brev til statsminister Erna Solberg (H) at FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, ber Norge ta imot langt flere flyktninger enn det regjeringen legger til grunn, melder VG.

Men Grandi får ikke gehør hos innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Hun mener 5.000 er et helt urealistisk tall.

– Et så høyt tall ville tilsvart det samme som at Tyskland skulle hentet omtrent 80.000 kvoteflyktninger i året, skriver Listhaug i en sms til Dagsavisen.

– Ønsker en klar økning

Heller ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ta til orde for en femdobling av antallet, opplyser han på sms via sin rådgiver Lars Mattis Hansen.

Men han understreker samtidig at Ap ønsker å ta imot et høyere antall kvoteflyktninger enn regjeringen.

– Vi vil komme tilbake i vårt alternative budsjett med antall, men vi ønsker en klar økning på Høyre og Frps budsjett, skriver han.

Les også: Arne Strand: – Senior-opprøret er ytterst alvorlig for Arbeiderpartiet

– Andre må gjøre mer

I sitt forslag til statsbudsjett for 2018 har regjeringen lagt opp til å ta imot 1.120 kvoteflyktninger neste år. Både i 2017 og i 2016 har dette tallet vært på 3.000, noe Grandi mener Norge burde opprettholdt også for neste år.

Listhaug viser på sin side til at Norge siden 2012 har gitt opphold til nesten 80.000 flyktninger eller familieinnvandrere til flyktninger og mener kommunene har mer enn nok med å integrere dem.

– Det er mange andre europeiske land som burde gjøre mer før Norge nok en gang skal trå til. Det er 65 millioner mennesker på flukt. Vi skal gjøre vårt beste for å hjelpe flest mulig, og det gjør vi i nærområdene. Der får vi hjulpet langt flere for de samme ressursene, skriver hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Budsjettstrid

For to år siden, på Aps landsmøte i 2015, åpnet Støre derimot for å ta imot 10.000 flyktninger fordelt på to år. Partiene på Stortinget ble til slutt enige om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra 2015 til og med i år. Hvor mange kvoteflyktninger Norge skal forplikte seg til å ta imot er også et stridstema i de pågående budsjettforhandlingene mellom regjeringen, Venstre og KrF. Mens KrF går inn for 1.500 flere enn Høyre og Frp, har Venstre i sitt alternative budsjett plusset på 3.000 ekstra flyktninger – til sammen 4.120 i 2018.

Venstre-leder Trine Skei Grande var ikke tilgjengelig for en kommentar fredag, men KrFs Torhild Brandsdal sier til Dagsavisen at FNs ord veier tungt.

– Vi har ikke drøftet antallet 5.000, men hvis FN ber om det, synes jeg ikke vi skal ha motforestillinger til det. Dette gjelder folk som virkelig trenger å få et sted å bo.