Innenriks

Tar klimaansvar

Valgnederlaget stanser ikke Aps planer om klimakutt i storbyene.

På valgdagen opplyste Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagsavisen at byrådslederne og ordførerne i de Ap-styrte byene Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø var blitt enige om en tipunktsplan for klimakutt.

Nå forsikrer den politiske ledelsen i disse byene at arbeidet med planen vil fortsette selv om Ap ikke vant valget.

– Vi må jobbe videre med de ti punktene i planen fordi vi alle har et ansvar for å arbeide mot klimaendringene, sier byrådsleder Harald Schjelderup i Bergen.

– Jeg skulle selvsagt ønske at vi fikk en regjering som var på lag med storbyene, men vi må nok bare jobbe enda hardere for å få Høyre og klimafornekterne i Frp til å innse at mange av løsningene på Norges utslipp, finnes i bedre og grønnere storbypolitikk, fortsetter han.

Les også: Alle skal ned

Ser utfordringer

– Vi vil følge opp dette lokalt til tross for valgresultatet, sier kommunalråd og gruppeleder for Ap i Trondheim, Geir Waage, om tipunktsplanen.

– Den største utfordringen vil være at vi ikke kan forvente økt støtte til kollektivtrafikken, men vi vil likevel gjøre det som står i vår makt for å redusere klimagassutslippene.

– Vi tar lederrollen, selv om det finnes klimaskeptikere i regjeringen, forsikrer Oslos byrådsleder Raymond Johansen.

– Vårt viktigste verktøy er klimabudsjettet. Byrådets andre klimabudsjett, som blir lagt fram om få uker, vil gi en god beskrivelse av hvordan vi skal nå de ambisiøse målene vi har satt oss, tilføyer han.

Også Robert Greiner, politisk rådgiver for Tromsøs ordfører Kristin Røymo, mener at valgresultatet gjør klimajobben vanskeligere.

– De store byene, inkludert Tromsø, har vist vilje til å ta grep og kutte klimagasser for å hjelpe regjeringen å nå sine nasjonale forpliktelser. Dette arbeidet fortsetter ufortrødent, men det blir vanskeligere uten et Ap i regjering, som skikkelig belønner byene som tar nødvendige grep.

Ap-byenes tipunktsplan omfatter blant annet:

* Utslippsfri offentlig transport fra 2025.

* Etablering av flere bildelingsordninger.

* Felles klima- og miljøkrav ved offentlige anskaffelser.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Godt i gang

På flere områder er de fire byene allerede godt i gang.

– I Bergen har vi siden lokalvalget fått flere busser på veiene, gitt over 50 millioner kroner til utskifting av gamle, forurensende vedovner og vi lager nå et eget klimabudsjett i høst. Det meste vi gjør av arbeid for klima er på tross av og ikke på grunn av regjeringen, sier Schjelderup.

– Bystyret vedtok rett før sommeren en ambisiøs klima- og miljøhandlingsplan, forteller Waage om Trondheim.

– Den må finansieres gjennom kommunebudsjettene de neste årene. Det er vi klare til å gjøre, selv om regjeringen vi fikk vil gi dårligere økonomiske rammer for kommunene enn en Ap-ledet regjering.

I Tromsø vil en «bredt forankret» bymiljøavtale bli iverksatt for fullt i 2019, opplyser Greiner.

Les også: Feller knallhard dom over Arbeiderpartiet

Mer fra Dagsavisen