Innenriks

Mikropartier med store mål

15 av partiene som stilte til valg, fikk bare 1,8 prosent av stemmene til sammen. Likevel er optimismen stor blant dem.

1 av 4

– Vi er godt fornøyde med valget, forsikrer Helsepartiets leder, Lise Askvik.

10.336 stemmer ga Helsepartiet en oppslutning på 0,4 prosent. Av mikropartiene var det bare Pensjonistpartiet som fikk flere stemmer med sine 12.856.

Totalt fikk de 15 mikropartiene 54.060 stemmer. Til sammenligning fikk Rødt, som klarte å få én representant inn på Stortinget, 70.522 stemmer, ifølge Valgdirektoratet.

Les også: Fra megge til minister

– Det er en bragd

– Ennå har de fleste ikke hørt om Helsepartiet fordi medietyngden følger de tradisjonelle partiene, men likevel ble vi det nest største partiet av de små, etter bare et drøyt halvårs drift. Det er en bragd av våre hardtarbeidende folk i hele landet, mener Askvik.

– Vi har bygget parti på egne ressurser og uten statsstøtte, og i ulik grad i de ulike fylkene, men om vi har klart å formidle noe av vår politikk til kanskje 12.000 mennesker, er vi utrolig fornøyde med at over 10.300 stemte på oss. Når vi får formidlet våre visjoner vil vi vokse. Og det skal vi bruke de neste årene på. I Akershus ble vi også det største småpartiet. Det er jeg takknemlig for.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Tror det er behov

Også Partiet De Kristne ser framover mot neste valg, men deres utgangspunkt er noe annerledes. En oppslutning på 0,3 prosent innebærer en tilbakegang på 0,3 prosentpoeng siden forrige stortingsvalg. Til sammen 8.705 ga Partiet De Kristne sin stemme denne gang.

– Vi tror det er rom og behov for et verdikonservativt parti i norsk politikk, og vil så lenge dette ikke fylles av andre partier, fortsette arbeidet med oppbygging av vår partiorganisasjon og engasjere oss i det offentlige rom med saker som gjenspeiler vårt program, sier partileder Erik Selle.

Aller minst

Et av de andre partiene med et kristent utgangspunkt er Verdipartiet. Kun 148 stemte på dem, noe som gjør Verdipartiet til et av Norges minste mikropartier. Bare Samfunnspartiet (104 stemmer) og Norting (59 stemmer) fikk færre stemmer.

– Verdipartiet ble klar for stortingsvalget for Rogaland 31. mars, og vi hadde bare cirka fem måneder på oss i valgkampen, er forklaringen fra Josef M. Nilsen, medlem av interimstyret i Verdipartiet.

– Vårt mål er å posisjonere oss til kommunevalget om to år. I første omgang i Rogaland, men vi er åpne for flere fylker og kommuner. I en sekulær tid hvor kristendommen viker plass, ønsker Verdipartiet å demme opp for andre ekspanderende religioner som vil fylle tomrommet.

Les også: Regjeringsutvalg vil vurdere sperregrensen

– Bygger videre

Liberalistene, som ble stiftet i 2014, klarte å oppnå en oppslutning på 0,2 prosent. Partileder Arnt Rune Flekstad er fornøyd med 5.601 stemmer, selv om målsettingen var 7.500.

– I forhold til medlemsvekst, oppslutning på sosiale medier, besøkstall på websiden vår og økning i aktivitet, har vi oppnådd det partier som RV/Rødt og MDG brukte flere tiår på å oppnå. Vårt fokus framover vil derfor være på å bygge organisasjonen videre, spesielt med tanke på lokale valg, og gjøre partiet kjent i folks hoder og hjerter, forteller Flekstad.

– Radikale budskap

Alliansen fikk en oppslutning på 0,1 prosent med sine 3.311 stemmer.

– Målet var 5.000 stemmer. Vi ser likevel på dette med et stort smil. Vi smiler fordi partiet nå er etablert, på ti måneder er vi oppe og står, sier partileder Hans Lysglimt Johansen.

– Vi må huske på at det å stemme på noen er en stor tillitserklæring, som vi nå har fått 3.300 av. Alliansen har kandidater med radikale budskap, anti-globalisme, Norge ut av EØS, steng grensene, få verdenssamfunnet med på å sette opp store etniske områder i Nord-Afrika, stopp masseinnvandringen, begynn masserepatriering. Jeg tenker mye på disse 3.300, det er mange mennesker, fortsetter Johansen.

Han mener en oppslutning på 0,9 prosent i skolevalget, innebærer store framtidige muligheter for partiet.

– Alliansen er et nytt parti og vi har bare nådd toppen av isfjellet vi kan nå.

Mikropartienes valgresultat

Så stor oppslutning i prosent og stemmer, fikk mikropartiene under stortingsvalget, ifølge valgresultat.no. Andel i prosent og antall stemmer:

Pensjonistpartiet: 0,4 - 12.856.

Helsepartiet: 0,4 - 10.336.

Partiet De Kristne: 0,3 - 8.705.

Liberalistene: 0,2 - 5.601.

Demokratene i Norge: 0,1 - 3.829.

Piratpartiet: 0,1 - 3.355.

Alliansen: 0,1 - 3.311.

Kystpartiet: 0,1 - 2.466.

Nordmørslista: 0,1 - 2.135.

Feministisk Initiativ: 0,0 - 696.

Norges Kommunistiske Parti: 0,0 - 308.

Norgespartiet: 0,0 - 151.

Verdipartiet: 0,0 - 148.

Samfunnspartiet: 0,0 - 104.

Nordting: 0,0 - 59.