Innenriks

Rett i strupen på H, Frp og Ap

Noe av det første SV skal gjøre når det nye Stortinget trer sammen, er å fremme forslag om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Bilde 1 av 2

– Det vil være et forslag om vern mot petroleumsvirksomhet. Det skal fortsatt kunne fiskes der, opplyser Lars Haltbrekken.

De neste fire årene vil han være en av elleve SV-ere på Stortinget, takket være et sterkt valgresultat. SV har i inneværende periode hatt sju representanter.

Les også: Ap og de blåblå kan åpne for konsekvensutredning utenfor Lofoten

– Fatter ikke hvorfor

I likhet med miljøbevegelsen reagerer Haltbrekken, som for mange fortsatt er mest kjent som tidligere leder av Naturvernforbundet, kraftig på at Arbeiderpartiet står klar til å samarbeide med Høyre og Frp om en konsekvensutredning av oljeaktivitet utenfor Lofoten. Ap-leder Jonas Gahr Støre bekrefter dette overfor NTB.

– Her viser Jonas Gahr Støre sitt sanne ansikt. En miljøfarlig og fullstendig inkonsekvent opportunist, mener Bellona-leder Frederic Hauge.

– Det er like nitrist som det er skremmende at dette er det første politiske Støre gjør etter valget. De som mener at Ap tapte valget fordi de er blitt for lik Høyre, kan nå le av hvor rett de fikk, fortsetter han.

– Dette er så hinsides all fornuft at jeg får vondt langt inn i margen, sier WWFs generalsekretær Nina Jensen.

– Jeg fatter ikke hvorfor Arbeiderpartiet gjør dette, supplerer Haltbrekken.

– Hvorfor vil de utfordre de sårbare fiskeressursene?

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Inviterer

På SVs nettsider blir et varig oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja nevnt først i en oversikt over partiets kampsaker for miljøet og klimaet i tiden framover.

– Hvordan blir SVs strategi for å få gjennomslag for saker som omhandler miljø og klima?

– Vi vil invitere MDG, Rødt, KrF og Venstre til et nærmere samarbeid, slik at vi blant annet kan fremme felles forslag, svarer Haltbrekken.

Han tar det for gitt at han vil få med seg alle disse partiene på forslaget om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, selv om Venstre har åpnet for et regjeringssamarbeid med Høyre og Frp.

– Jeg tror ikke Venstre vil gi opp denne saken, sier Haltbrekken.

Den ferske stortingspolitikeren tror også på andre «spennende allianser» i miljøpolitikken generelt i tiden framover.

– Også Arbeiderpartiet og Høyre har fått inn nye stortingsrepresentanter som er levende opptatt av miljø, påpeker Haltbrekken.

Les også: Varig vern av Listhaug, ikke Lofoten

– Sterkt miljøteam

– Var det et stort tap for miljø- og klimakampen at MDG ikke passerte sperregrensen og derfor må nøye seg med kun én representant også i kommende stortingsperiode?

– Jeg unner MDG alt godt, men jeg er først og fremst opptatt av SV. Miljøet kan stole på SV. Derfor valgte jeg SV. Og det gikk bedre enn forventet. Nå får vi inn et veldig sterkt miljøteam med både Arne Nævra og Kari Elisabeth Kaski, svarer Haltbrekken.

Førstnevnte er mest kjent som naturfotograf, mens Kaski har en fortid både i Zero og Natur og Ungdom.

– Vi kommer til å stå på natt og dag for å få gjennomslag i miljøpolitikken, og vi kommer til å legge fram mange viktige forslag om natur og oljeboring, for å få mest mulig gjennomslag de neste fire årene, forsikrer Haltbrekken.

– Dere nevner spesielt fem saker på nettsidene deres, i tillegg til varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Tror du det er mulig å få med seg stortingsflertallet på noen av dem?

– Ja, i inneværende periode fikk vi jo Oljefondet ut av kull, selv om ingen andre til å begynne med trodde at det var mulig.

Les også: Grønn i Oslo, svart i Lofoten

– Ingen kommentar

De øvrige fem toppsakene for SV innen miljø og klima er følgende:

* En prioritering av penger til kollektivtrafikk, sykkel og gange framfor motorveier inn mot byene.

* Utbygging av lyntog framfor å utvide flyplasser ved de store byene, slik som Gardermoen og Flesland.

* Sikre at ni av ti nye biler som selges er nullutslippsbiler, innen 2021.

* Kutte utslipp og skape vekst i industrien med ny teknologi og fangst og lagring av CO2.

* Trekke oljefondet helt ut av investeringer i fossil energi, fordi «fossile løsninger tilhører gårsdagen og er verken ansvarlige, anstendige eller lønnsomme i framtiden».

– Hva slags komité på Stortinget ønsker du plass i? Er det energi- og miljøkomiteen?

– Det har jeg ingen kommentar til, svarer Haltbrekken og ler hjertelig.

SVs nye stortingsgruppe møtes for første gang tirsdag.

Les også: Miljøbevegelsen raser mot mulig oljeåpning i Lofoten

Mer fra Dagsavisen