Innenriks

Varig vern av Listhaug

Skal Venstre i regjering må de innrette seg etter Høyre og Frps politikk, varsler Frp-topper.

Bilde 1 av 2

Av Sofie Prestegård og Jens Marius Sæther

Venstre jobber nå med å utforme ultimate krav til et eventuelt regjeringssamarbeid med Frp. Å si nei til å konsekvensutrede havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja står øverst på kravlista. Partiet vil også stanse all oljeaktivitet ved iskanten i Barentshavet, meldte nestleder Ola Elvestuen på NRK Dagsnytt Atten tirsdag.

En annen åpenbar konfliktsak er asylpolitikken. Før valget varslet Venstre i Dagsavisen at de vil kreve at det blir slutt på praksisen som har ført til at veldig mange enslige mindreårige asylsøkere får midlertidig opphold.

I går skrev Klassekampen at partiet også vurderer å kreve at Sylvi Listhaug ikke kan være innvandrings- og integreringsminister i en regjering der Venstre er med.

Les også: Skei Grande: – Utelukker ingenting

Verner Listhaug

Hvis dette blir ultimate krav fra Venstre, kan de se langt etter et regjeringssamarbeid med Frp, sier Carl I. Hagen til Dagsavisen.

– Hvis Venstre tror de kan dempe Frps innvandringspolitikk, så kan de bare glemme det.

Han mener et forpliktende samarbeid med Venstre bare er aktuelt hvis de vil tilpasse seg Frps politikk.

– Men hvis de skjønner at Listhaug ikke kan røres og dropper klimahysteriet sitt, så er muligheten til stede, sier den tidligere partilederen.

Her er han på linje med gjenvalgt stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp), som også mener politikken må avgjøre.

– Venstre kan bare se bort fra å verne Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er et solid flertall på Stortinget for å konsekvensutrede. Det skjer, slår han fast.

Les også: Får ny jokerrolle

Stortingsrepresentant fra Rogaland, Roy Steffensen, minner om at Frp-leder Siv Jensen åpnet valgkampen med å si at partiet vil være garantist for at områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja åpnes for oljeboring.

– Jeg har spilt inn til forhandlerne at fortsatt høy leteaktivitet må være et krav fra oss i forhandlingene, sier Steffensen.

Han forteller også at Listhaug har vært en mobiliserende kraft i hans hjemfylke.

– Så at Sylvi skal gjemmes i et skap i fire år, vil ikke bli godt mottatt, sier han.

I et skriftlig svar, via sin rådgiver Espen Teigen, sier Listhaug følgende om kravene fra Venstre:

– Nå skal det forhandles og diskuteres, så dette må du nok ta med partileder Siv Jensen.

Olje- og energiminister Terje Søviknes vil heller ikke kommentere konkrete saker:

– Nå er det opp til partilederne å føre samtaler. Utover det har jeg ikke noe å si.

Reelle forhandlinger er ikke ventet å komme i gang før neste uke.

Dagsavisen har også vært i kontakt med Frp-kilder i og utenfor regjeringsapparatet som er positive til å sitte i regjering med Venstre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Intern strid i Venstre

Det er sterk uenighet innad i Venstre om partiet kan sitte i en regjering med Frp eller ikke. Dagsavisen har snakket med en rekke fylkesledere rundt om i landet. Noen mener det vil være fornuftig å gå i regjering med Frp og Høyre, andre står fast på at det er uaktuelt og et klart brudd med lovnaden som ble gitt til velgerne før valget. I forkant av Venstres landsmøte i år, svarte sju fylkesledere at de ville avslutte samarbeidet med Frp helt. Fylkeslederne stilte seg bak vedtaket om at partiet skulle gå til valg på en blågrønn regjering med Høyre, Venstre og KrF.

– Vi må holde på det vi har lovet. Og det er en blågrønn regjering, sier Sjur Skjævesland, fylkesleder i Hedmark Venstre.

Han får støtte fra fylkeslaget i Vestfold, som også sier klart nei til å sitte i regjering med Frp. Leif Gøran Wasskog, leder i Finnmark Venstre, er også sterk motstander av et slikt regjeringssamarbeid.

– For oss i Finnmark er det uaktuelt, og det har vi vært klare på. Dette er et problem vi har skapt selv. En regjering med Høyre, KrF og Venstre var et urealistisk alternativ. Nå er partiet veldig delt.

Les også: – Alt jeg møtte av negativ tilbakemelding gikk på Sylvi Listhaug

Wasskog er skuffet over det ble et tema å regjere sammen med Frp rett etter valget.

– Det var ikke det vi gikk til valg på, og jeg får i hvert fall et forklaringsproblem overfor mine lokallag hvis vi havner i regjering med Frp, sier Wasskog.

Roger Granum, fylkesleder i Oppland, ser helt annerledes på saken. Til VG uttalte han at det kan være fornuftig å gå inn i en regjering med Høyre og Frp.

– Det viktigste for ethvert politisk parti er å få gjennomslag for partiets politikk. Akkurat nå synes jeg det ser ut som vi kan gjøre det i regjeringsposisjon, sa Grannum til VG.

Fylkeslederne til Akershus, Hordaland og Rogaland, vil heller ikke stenge døra for et regjeringssamarbeid med Frp, og begrunner det med at det viktigste er å se på hvordan Venstre kan få størst mulig gjennomslag for sin politikk.

Dette mener de i Buskerud Venstre: – Prinsipielt niks og nei!

Les også: Ap og de blåblå kan åpne for konsekvensutredning utenfor Lofoten

Mer fra Dagsavisen