Innenriks

KrF: Dårligste valg siden 30-tallet

KrFs endelige valgresultat på 4,2 er det verste valgresultatet for partiet siden 1936.

Partileder Knut Arild Hareide under KrF sin valgvake på Ballroom.

– Det er ikke tvil om at dette blir et skikkelig dårlig valgresultat for oss, sier KrFs 2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad til Dagsavisen.

– Vi hadde jo realistiske forventninger, siden vi lå med et snitt på 4,5 prosent på målingene. Det er nesten absurd å si dette, for potensialet vårt er jo så mye større! Men det er veldig skuffende å se hvor langt ned vi kom. Dette må da bli det dårligste siden krigen, minst? sier Ropstad,.

Da alle stemmene var talt ble KrF stående på 4,2 prosent. Så vidt over sperregrensa, men med en tilbakegang fra forrige stortingsvalg som endte på 5,6.

Les også: Historisk valg for Rødt

Før krigen

Faktisk er KrFs valgresultat i år det dårligste stortingsvalget de har gjort siden 1936. Da fikk det nystiftede, bare tre år gamle partiet 1, 4 prosent. Siden har KrF vokst jevnt og trutt, med et toppår i 1997 der partiet fikk 13,7 prosent og regjeringsmakt sammen med Sp og Venstre.

I 2009 ble partiet dypt skuffet over et resultat på 5,5 prosent, det dårligste til da. Det var de også i 2013, med 5,6 prosent.

– Ubehagelig spennende

Like etter klokka 22.00 valgkvelden kom KrFs leder Knut Arild Hareide på talerstolen på partiets valgvake, som i år fant sted i selskapslokalet Ballroom, et steinkast unna Stortinget. Hareide så blek, men fattet ut, og ble møtt med stående applaus, blomster, klemmer, nystekte vafler og tilrop som «der kommer verdens beste partileder».

– Dette ble veldig spennende. Mye mer spennende enn vi ønsket at det skulle bli. Ja, jeg vil si ubehagelig spennende, sa Hareide fra talerstolen.

– Min opplevelse av denne valgkampen har vært er at når vi har snakket om politikk, så har det i denne valgkampen blitt vist mest oppmerksomhet rundt spill og meningsmålinger. Når vi har snakket om kampen mot et sorteringssamfunn, så har det blitt oppmerksomhet rundt blått og rødt. Når vi har snakket om voldsutsatte barn og menneskehandel, ble det oppmerksomhet rundt Jonas og Erna. Jeg skal ta min del av ansvaret for at vi ikke kom skikkelig igjennom med vårt budskap. Sammen skal vi jobbe hardt for at KrFs stemme skal bli hørt i Stortinget!

Svak valgkamp

Etter en svak valgkamp samlet KrF-erne seg til valgvake i håp om at de skulle få slippe å se sperregrensen på nært hold. Den bønnen ble ikke hørt. De første prognosene viste først KrF på fire prosent blank, noe som tydelig kom som et sjokk for forsamlingen. På forhånd hadde de fleste tippet at de kom til å stå på stedet hvil, altså på resultatet fra stortingsvalget i 2013 (5,6), eller at de kanskje kom til å gå litt ned. Men angsten for sperregrensen lå nok der og murret under overflaten, selv om de fleste ikke trodde det skulle gå så galt.

– Vi har jo ikke hatt den beste valgkampen, sammenlignet med lokalvalget for to år siden. Men det er gjort mye bra i fylkene, sier Ida Lindtveit, leder i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU) til Dagsavisen.

Uklar kommunikasjon

I de fleste målingene i valgkampen har KrF ligget nede på 4-tallet. Den vanligvis så slagferdige partilederen Knut Arild Hareide fikk bare fikk toere og treere i TV-debattene, og velgerne har tydelig vært usikre på KrFs syn på regjeringsspørsmålet, og på partiets forhold til Frp og Ap. «Forrige valgkampvinner faller i år helt igjennom. Uklar kommunikasjon om regjeringskonstellasjoner og utydelig helt til det siste», uttalte Kampanje-juryen om KrF da de kåret årets valgkampvinner, som ble SV.

Hanne  Mauno

Hanne Mauno

Journalist i Dagsavisen