Innenriks

Ap-velgerne enige med Støre. Sier nei til regjering med KrF.

To dager før valget avgjøres, kommer Ap-velgerne med råd til partileder Jonas Gahr Støre om hvem han bør – og ikke bør – gå i regjering med.

Men aller først: Spørsmålet om Arbeiderparti-lederen i det hele tatt får mulighet til å danne regjering etter valget på mandag, er helt i det blå.

Alt tyder på at små marginer vil avgjøre om en Høyre-ledet borgerlig regjering får fortsette, eller blir erstattet av et Ap-ledet alternativ. Arbeiderpartiet har opplevd et brått fall på meningsmålingene de siste ukene. Tidligere i sommer lå det an til flertall for den opprinnelige rødgrønne oppstillingen: Ap, Sp og SV.

Senterpartiet har beholdt en solid posisjon gjennom sommeren, og SV ser ut til å ha gjort en formidabel valgkampsluttspurt. Men på tross av det har Aps velgerflukt redusert et comeback for den originale rødgrønne regjeringen til en Soria Moria-drøm.

På Opinions måling for Dagsavisen, er Ap-velgerne spurt om de foretrekker en ren Ap-regjering, en Ap/Sp-regjering, en Ap/Sp/SV-regjering, eller en regjering med Ap/Sp og KrF.

Undersøkelsen er tatt opp tidligere denne uka, men viser at Støre gjorde rett – hvert fall i velgernes øyne – da han torsdag gjorde det klart at Ap nå ser det som uaktuelt å samarbeide med KrF.

Bare 8 prosent av de spurte støtter en regjering bestående av Ap, Sp og KrF.

– Valgkampen vi nå avslutter har gitt viktige avklaringer. Både Venstre og KrF er nå helt tydelige på at de vil støtte en fortsatt Frp- og Høyre-regjering ved eventuelt borgerlig flertall, sier Støre til Dagsavisen.

– Saken er veldig enkel

– Arbeiderpartiet mener det er viktig å unngå fire nye år med ytterpartiet Frp i regjering, fordi vi opplever hvordan politikken de fører og språket de bruker øker forskjellene og motsetningene i samfunnet vårt. Når Venstre og KrF sier at de heller velger Frp er saken veldig enkel, da er det ikke aktuelt med et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet, sier Ap-lederen.

Årsaken til at Støre torsdag uttalte at «(...) en stemme til KrF er en stemme til Frp i regjering», er at Hareide tidligere på dagen sa det følgende til Vårt Land om hva KrF gjør dersom valgresultatet viser borgerlig flertall: «Det er naturlig at Erna fortsetter. Når vi har pekt på henne som statsministerkandidat, blir det rart å felle henne etter valget, også dersom hun velger å bli sittende med Frp».

Budskapet fra Hareide er imidlertid en naturlig oppfølging av samarbeidsvedtaket KrF har fattet. Samtidig har Hareide gjort det klart at KrF-støtte til et budsjett fra en borgerlig regjering vil kreve omfattende gjennomslag for partiet, og ikke må tas for gitt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Forstår velgerne godt

Et klart flertall av Ap-velgerne som er spurt i denne undersøkelsen, vil enten ha en ren Ap-regjering, eller en rødgrønn regjering bestående av Ap, Sp og SV.

– Arbeiderpartiet har regjert sammen med SV og Senterpartiet før, vi deler de samme verdiene og målene. Velgerne vet at vi kan finne gode løsninger sammen. De vet vi leverer på arbeidsplasser, over 360.000 flere forrige gang vi regjerte, og bedre velferdsordninger, slik vi blant annet gjorde da vi sørget for tusenvis av nye barnehageplasser og lengre pappapermisjon. Så jeg forstår godt at mange av våre velgere ønsker et slikt samarbeid, slik jeg leser disse tallene, sier Støre til Dagsavisen.

Det undersøkelsen imidlertid ikke fanger opp, er at dersom rødgrønn side av Stortinget nå skal oppnå flertall, må den mest sannsynlig inkludere Rødt og/eller Miljøpartiet De Grønne.

På Opinions meningsmåling for ANB, bekreftes nettopp dette – rødgrønn side er avhengig av enten Rødt eller MDG for flertall.

Mer fra Dagsavisen