Innenriks

Ap lekker velgere

Rødt og MDG kan redde det som kan bli et katastrofevalg for Ap og Jonas Gahr Støre.

– Som på alle andre målinger viser denne at Arbeiderpartiet har et problem. De sliter i valgkampen, og mister velgere til mindre partier som Rødt, MDG og SV. Samtidig gjør regjeringspartiene det veldig bra, sier forsker ved Institutt for samfunnsforskning Johannes Bergh til ANB.

I månedsvis har det vært klart at sperregrensen på 4 prosent kommer til å avgjøre valget på mandag. I septembermålingen Opinion har gjort for ANB havner regjeringens støttepartier Venstre og KrF under sperregrensa, mens Rødt og MDG havner over.

Dersom det blir valgresultatet ser det ut til at løpet er kjørt for Erna Solberg, til tross for at både Høyre og Frp gjør en god måling.

Les også: Ap-velgerne enige med Støre. Sier nei til regjering med KrF.

Ifølge nettstedet Pollofpolls ligger både Venstre og KrF over sperregrensa på snittet av målingene. Her måles de altså betraktelig lavere.

– Dersom både Venstre og KrF havner under sperregrensa, blir det et svært tydelig rødgrønt flertall om vi tar med Rødt og MDG. Det illustrerer hvor viktig sperregrensa blir ved valget. Hvilke partier som havner over eller under kommer til å avgjøre regjeringsspørsmålet, sier valgforskeren.

Dagens måling bekrefter det mange andre meningsmålinger har vist over flere uker – Ap mister velgere i et enormt tempo.

Sammenliknet med augustmålingen til ANB mister Ap og Støre 100.000 velgere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Rødt-leder Bjørnar Moxnes kan juble – 4,9 prosents oppslutning er det høyeste tallet Rødt har blitt målt til noensinne, og ville gitt Rødt ni stortingsrepresentanter. Det gir Rødt stor makt, selv om Jonas Gahr Støre har lukket døra for et formelt samarbeid med partiet.

– Dette er det velgerne som avgjør, ikke Støre. Vi ser nå at Rødt er nøkkelen til et nytt flertall. Jeg ser fram til et konstruktivt samarbeid med Arbeiderpartiet på samme måte som vi har i Oslo, Bodø og Tromsø. Og vi kommer til å sette ned foten og stå knallhardt på vårt når det er behov for det, sier Moxnes.

– Vi har stor tro på at vi vil løfte oss fra dette nivået gjennom helgen. Den eneste målingen som teller er valget på mandag, sier partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng. (ANB)

RØDGRØNT FLERTALL: Fordi både Venstre og KrF er under sperregrensa.		                 Kilde: ANB/OPINION

Nyeste fra Dagsavisen.no: