Innenriks

Sommerjobb som stripper

Fordommer, sex-mas og null i fastlønn: Fire østeuropeiske kvinner forteller om jobben som stripper i Oslo.

Flere kvinner som jobber ved strippeklubber i Oslo holder strippingen hemmelig for sine venner og bekjente. En av kvinnene Dagsavisen har snakket med anslår at hele 80 prosent av dem holder arbeidet skjult. De mener mange forbinder stripping med prostitusjon.

Det er lørdag kveld. En strippeklubb i Oslo sentrum er tettpakket av festglade mennesker. Først og fremst menn. Foran i lokalet står en naken, ung kvinne og svinger seg i en stang. Et annet sted har en mann bestilt en lapdance.

Flere halvnakne kvinner selger champagne og andre drikkevarer til gjestene denne kvelden.

Dagsavisen har snakket med fire kvinner som jobber på strippeklubb i Oslo.

Alle kommer fra forskjellige land i Øst-Europa, og er i midten av 20-årene.

Studerer

«Kristina», som vi kaller henne, startet å strippe allerede som 17-åring. Hun er ikke unntaket.

Flere unge kvinner tilbringer sommeren i Oslo for å finansiere studiene i hjemlandet. «Kristina» studerer på heltid for å bli tannlege, og har dermed ikke tid til å jobbe ved siden av.

Etter å ha jobbet i Oslo et par måneder, kan de reise hjem og leve nesten ett år på lønnen de har opparbeidet seg, forklarer de.

«Kristina» kan leve på 6.000 euro i året hjemme, altså rundt 56.000 norske kroner.

Lyver om jobben

Kvinnene holder hemmelig at de er strippere.

Om noen vet, er det de aller nærmeste vennene. De lyver til familie, og andre venner og bekjente.

– Jeg sier at jeg jobber i bar, sier «Kristina».

Derfor vil heller ingen av kvinnene stille opp med navn eller bilde i denne saken.

En annen, «Amy», begynte å strippe etter å ha jobbet som servitør i en strippeklubb. Hun misunte danserne den oppmerksomheten de fikk.

Hun gjemmer arbeidsantrekkene sine for at ikke familien skal finne ut at hun stripper.

Hun er den eneste av kvinnene Dagsavisen har snakket med som har kontakt med familien sin.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stigma

Kvinnene mener mange har fordommer mot dem og at det er en del stigma i samfunnet. Flere mener stripping er forbundet med prostitusjon. Det reagerer de på, siden de må følge strenge regler.

– Vi får sexforespørsler fra kunder flere ganger om dagen. Som om de ikke vet at vi ikke får lov til det. Det finnes jenter som er «urene», men de mister jobben raskt, forklarer «Kristina».

Kvinnene forteller at de ikke føler seg utrygge på jobb. Det er kameraovervåking og sikkerhetsvakter til stede hver kveld.

Provisjon

De jobber seks dager i uka uten unntak, og får ikke utbetalt vanlig lønn.

Alt de tjener er gjennom poledance på scene eller lapdance. Noen klubber tilbyr også strippere til personlige arrangementer, som de tjener penger på. I tillegg får de en andel av champagne-salget de tilbyr.

– Selv om det ser ut som vi bare har det gøy, er det mest hardt arbeid. Vi må late som at vi har det gøy overfor kundene for å underholde dem, forteller «Amy», som har jobbet som stripper i fire andre land før hun kom til Norge.

Også de andre kvinnene Dagsavisen har snakket med, har erfaring som strippere i andre land.

– Naturlig

– Jeg føler ikke personlig at jeg gjør noe galt. Naken kropp er helt naturlig. Vi er født nakne og pole dancing er en form for kunst, sier hun.

Men selv om de trives med sikkerheten på klubbene her i Oslo, er alle enige om at de skal slutte så fort de er ferdig med studiene.

– Det er vondt å se at klassekameratene mine er på ferie nå, mens jeg er her og jobber. Det er trist, sier «Kristina», som slet med depresjoner da hun først begynte å strippe.

Nå har hun blitt vant til jobben, selv om hun hele tida er redd for at noen skal finne ut at hun stripper.

«Amy» forteller at det er en jobb som krever mental styrke, og at det er lett å begynne å drikke mer alkohol enn normalt. Eller det kan være vanskelig å slutte for å få en normal jobb.

– Det er vanskelig å ha et normalt liv ved siden av denne jobben, eller å ha kjæreste. Det er vanligvis en midlertidig jobb for unge, single jenter. Men det finnes unntak, sier hun.

– Ressurssterke

I en rapport fra forskningsstiftelsen Fafo fra 2013 kommer det fram at kvinner som stripper på klubber i Norge er ressurssterke og bevisste på sine muligheter og rettigheter, og mange kombinerer jobben på strippeklubb med andre typer arbeid og utdanning.

Forskerne i rapporten kan ikke utelukke at det foregår prostitusjon på norske strippeklubber, men de har ikke sett noen indikasjoner på det.

– Klubbene tar forholdsregler for å sørge for at det ikke skjer, og med kjennskap til hvordan betaling og privat dans foregår, mener vi det vil være vanskelig å drive prostitusjon uten at det blir oppdaget, står det.

Forskerne har også fått innsyn i klubbenes kontrakter, økonomi og registre og observerte at danserne får godt nok betalt til at det ikke presser dem til prostitusjon.