Innenriks

Forsvarer helbredelsesskole

Pengestøtten til ny helbredelseslinje i Stavanger må stanses, mener SV-politiker. Iselin Nybø (V) tar den i forsvar. – Såpass må vi tåle.

Bilde 1 av 2

– Herremin! Ja, nå må jeg prøve å roe meg ned. Jeg er bare så provosert over at det gis offentlig støtte til en studielinje som åpenbart er helsefarlig og lurer folk i veldig tunge situasjoner. Dette må stanses.

Uttalelsen kommer fra Nicholas Wilkinson. Han er SV-politiker i Akershus, og medgir at han vanligvis ikke involverer seg i Rogaland-saker.

– Jeg ble bare så opprørt av å lese om dette, sier han og viser til RA forrige uke.

Grønt lys i vår

Avisen kunne da fortelle om en reklamefilm for Acta helbredelsesskole, en ny studielinje som starter opp i Stavanger denne måneden.

Filmen viser en elev vitne om hvordan Gud skal ha satt ham fri fra laktoseintoleranse.

Aftenpostens journalist Ingeborg Senneset er den som først som satt søkelyset på reklamen i en kommentar i nevnte avis.

«Barn og voksne kan bli svært syke dersom de prøver teorien Acta eller andre «helbredere» fronter», skrev hun om reklamen som er lagt ut på Facebook-siden til Acta bibelskole.

Bibelskolen fikk i vår grønt lys fra Utdanningsdirektoratet til å starte opp både helbredelsesskole og profetiskole, noe som innebærer at elevene kan søke om lånekassemidler.

Ingen ny bibelskoledebatt

SV-politiker Wilkinson varsler at de nå vil be kunnskapsministeren om å gjennomgå regelverket for å se om det finnes måter støtten til denne konkrete linjen kan stanses.

– Og hvis det ikke finnes et slikt regelverk, så vil vi lage det, sier Wilkinson, som understreker at det ikke er bibelskoler generelt han går ut mot, men denne ene linjen spesielt.

Ikke ulovlig

Det er en prinsipielt vanskelig øvelse, mener Venstre-politiker Iselin Nybø. Hun er stortingsrepresentant for Rogaland og er første nestleder i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité

– Man kan ikke skille én enkelt linje ut fra hele bibelskoledebatten. Regelverket må være likt for alle. Jeg antar at også andre bibelskoler snakker om helbredelse. Fenomenet er jo en del av kristendommen, påpeker hun og spør:

– Skal vi kunne gi støtte til de som forkynner det som til enhver tid er det rådende synet på Stortinget?

Nybø understreker at hun ikke kjenner Acta bibelskole godt nok til å kunne kommentere den aktuelle linjen.

– Men de har ikke gjort noe ulovlig. De har søkt om støtte etter gjeldende regler, og har fått den.

Ville ikke valgt den selv

– Burde man se nærmere på lovverket når det åpner opp for linjer som dette?

– For å si det sånn: Jeg ville aldri valgt å gå på denne skolen. Jeg synes likevel ikke vi skal forby noe bare fordi vi ikke liker det selv. Såpass må vi tåle.

Rektor ved Acta bibelskole, Egil Elling Ellingsen, sier at de er tydelige på at ingen må avbryte medisinsk behandling uten dialog med lege. De har nå fått fire søkere på hver av de nye linjene.

cte@rogalandsavis.no

Mer fra Dagsavisen