Innenriks

Støre avviser ekstra asylkvote fra Italia

Italia bønnfaller Europa om hjelp. Men Norge bør ikke påta seg noen ny asylkvote nå, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Italia er i en vanskelig situasjon, vedgår Støre.

Bare siden nyttår har mer enn 93.000 mennesker kommet til Italia over Middelhavet, de aller fleste via Libya. Antallet ankomster er høyere enn noen gang før, og Italia har bedt andre europeiske land om å gjøre mer for å avlaste dem – blant annet ved å ta imot flere gjennom EUs ordning for relokalisering av asylsøkere.

Tyskland har svart ved å love å ta imot 3.000 flere fra Italia enn tidligere planlagt. Men Støre syns ikke Norge bør gi noe tilsvarende løfte – iallfall ikke nå.

Holder på 8.000

Støre viser til flyktningforliket fra 2015 og Norges løfte om å ta imot totalt 8.000 asylsøkere over tre år.

Først når denne innsatsen er fullført og evaluert, bør Norge vurdere å påta seg nye tall, mener han.

– Jeg mener Norge skal stå ved det vi har forpliktet oss til overfor EU, og at vi skal gjennomføre det vi ble enige om for litt over to år siden om å ta imot kvoteflyktninger i 2015, 2016 og 2017. Vi må gjøre det ferdig på en ryddig måte før vi vurderer nye tall, sier Støre til NTB.

Kontroversielt program

Norge har deltatt frivillig i EUs relokaliseringsprogram og kom tidligere i juli i mål med løftet om å ta imot i alt 1.500 asylsøkere fra Hellas og Italia.

Norge er dermed ett av bare tre land som har fylt sin kvote.

– Norge har gjort et stort bidrag gjennom både relokalisering og bidrag i nærområdene. Nå er det på tide at de som faktisk er EU-medlemmer, stiller opp, sa innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) da det ble klart at Norge hadde passert kvoten på 1.500.

Kvotene har vært svært kontroversielle i Europa, og flere sentraleuropeiske land har strittet kraftig imot ordningen. Relokaliseringen har derfor gått svært langsomt.

Mener Norge bør gjøre mer

KrF-leder Knut Arild Hareide har sagt til NRK at han mener Norge bør gjøre mer for å hjelpe Italia.

Han reagerer spesielt på et utspill som Listhaug kom med i Dagens Næringsliv fredag. Der sier Listhaug at hun vil vurdere alle tiltak dersom den italienske regjeringen lar flyktninger og migranter reise videre fra Italia med midlertidig visum.

– Vi sitter på en betydelig kapasitet – både personer, ressurser og kompetanse – til å hjelpe Italia med mottaksbehovet de nå har, sier Hareide til NRK.

Italienske myndigheter skal ha vurdert å utstede midlertidige Schengen-visum til flyktninger og migranter, men en slik ordning kan ikke tre i kraft før et flertall i EUs ministerråd støtter det. Et slikt flertall vil Italia neppe finne hos sine EU-partnere.

Kritiserer Støre

SVs Karin Andersen mener det er kritikkverdig at verken regjeringen eller Arbeiderpartiet vil åpne for flere asylsøkere fra Italia og Hellas nå.

– Avlaster vi ikke mer, risikerer vi at systemet bryter sammen. Allerede nå er piggtrådgjerdene en realitet. Uten en Dublin-avtale som fungerer, vil kaos og piggtråd antakelig bli svaret på asylsøkernes som forsøker å ta seg over landegrensene, sier hun.

– Selvsagt kan Norge gjøre noe mer, og det burde Støre innse, sier Andersen.

(©NTB)