Innenriks

– Stortinget har vist seg lite prinsipielt og for kortsiktig

Det er på høy tid med omfattende utskiftninger, mener Une Aina Bastholm i MDG.

– Det Stortinget Norge har hatt de siste fire årene, er for satt og for lite villig til å diskutere nye tanker og ta innover seg ny informasjon og utvikling internasjonalt som utfordrer det en har ment og sagt før, sier Bastholm i Miljøpartiet De Grønne, som kan komme på vippen i stortingsvalget til høsten.

– Mer ekstreme

MDGs nasjonale talsperson mener også at Stortinget har blitt mer ekstremt og at flertallet har opptrådt uærlig.

– Stortinget har vist seg lite prinsipielt og for kortsiktig. Det gjelder alt fra natur, klima og økonomisk politikk til landbruk og flyktninger. For eksempel er grunnen til at Siv Jensen nå så historieløst får seg til å si at Norge skal slutte helt å ta imot asylsøkere, åpenbar: alle partiene bortsett fra De Grønne og SV har i denne perioden flyttet seg etter Frp i flyktningpolitikken. Da må Frp bli enda mer ekstreme for å fortsette å være mest kritisk til innvandring, mener Bastholm.

– Flertallet har også stemt for oljeboring i Arktis, mer motorvei og mer pelsdyroppdrett, mens de hevder å forsvare Parisavtalen, ren luft og dyras beste. Det er jo ikke annet enn uærlig, fortsetter hun.

– Vil det at dere har erklært Frp som hovedfienden, gi dere flere stemmer?

– Jeg håper og tror at det er vår politikk som gir oss stemmer, og det er viktig å være ærlig og avklare det som kan avklares. Vi er så uenige med Frp i både klima og innvandringspolitikk og generelt deres tilnærming til politikk, at vi har sagt at vi ikke kan støtte eller være med i en regjering med dem. Å sitte og forhandle med dem etter valget er meningsløst for oss med de oppgavene Norge har foran seg, svarer Bastholm.

– Demoniserer ikke

– Er olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) selve Belsebub i MDGs øyne?

– Haha, nei, vi vil ikke demonisere våre politiske motstandere, men vi skulle nok ønske at Søviknes gikk tilbake til å være ordfører. Først og fremst på grunn av politikken han fører, som er lite realistisk, kortsiktig og helt overser at energipolitikk er mye mer enn olje.

– Tror du virkelig at det ikke vil bli pumpet opp én liter olje fra norsk sokkel om 15 år?

– Jeg er realist, og De Grønne får nok ikke rent flertall i valget til høsten, og det tar tid å få med de andre partiene på å endre en oljepolitikk som bare har handlet om å bore mest mulig, raskest mulig. Men jeg er sikker på at å få på plass en planlagt utfasing av oljevirksomheten vår er det eneste fornuftige, og at den utviklingen fort vil tvinge seg fram i markedet uansett. Da er det bedre å være forberedt som samfunn, for å unngå arbeidsledighet og en ustabil økonomi. Dessuten er det det riktige å gjøre. I dag gambler Norge på at landene i verden ikke skal klare å unngå klimakrise, og vi bidrar til og med til å forsinke en fornybarrevolusjon som er i gang. Det er pinlig og helt unødvendig med alle de ressursene Norge har.

– Det verste for Norge

– Meningsmålinger viser at dere kan havne over sperregrensen ved stortingsvalget, men hva hvis vinden snur? Hva kan stikke kjepper i hjulene for dere i valgkampen? Mye oppmerksomhet om saker som ikke handler om klima og miljø?

– Jeg tror det verste for oss, og for Norge, er om vi får et overdrevent fokus på to ganske like statsministerkandidater som krangler om hvilke tall som er riktige, og hvem som er mest handlekraftig. Det er utdatert grå blokkpolitikk som ikke ser framover, og som gir et falskt bilde av hva som står på spill. Verden er i stor endring nå, med stadig flere mennesker på flukt, alvorlige klimaendringer, fæle sultkatastrofer og økende forskjeller. Vi har ikke tid til en ny regjering som ikke vil løfte blikket og ta ansvar for å komme utviklingen i forkjøpet, som tenker egoistisk eller tviholder på 1900-tallets næringspolitikk. Stortingsvalg bør handle om utfordringer og løsninger som er langsiktige og skaper gode samfunn over tid med respekt for omgivelsene, både når det gjelder innvandring, næringspolitikk, skole og klima. Da vil MDG gjøre det bra.

– Er MDG ferdig for godt som nasjonalt parti, hvis du blir den eneste for partiet på Stortinget?

– Dette stortingsvalget er veldig viktig, men først og fremst for Norge og norsk innflytelse på verden. Vi er bare så vidt i gang med å endre norsk politikk, og kommer til å fortsette med det uansett valgresultat. For fire år siden visste nok ikke flertallet av nordmenn hvem De Grønne var en gang. Det er en voldsom vilje som skal til for å bryte lydmuren mot etablerte partier. Det klarte vi da, og det skal vi klare igjen og igjen. Blir jeg alene på Stortinget, får jeg det travelt, men jeg blir på ingen måte ensom. Og selv hvis jeg blir den eneste på Stortinget for De Grønne, vil det være første gang siden Frp i 1985 at et nytt parti etablerer seg på Stortinget over flere perioder. Med veksten vi ser på meningsmålingene nå i sommer, har jeg uansett tro på at vi vil bli en stor stortingsgruppe med dyktige folk som våre velgere vil være glade for.

– Bør ikke bli rik

– Så det er ikke en risiko for at nye MDG-ere på Stortinget fort slipes ned til yrkespolitikere som gleder seg over landets billigste kantine, gratis leiligheter og veldig gode lønns- og pensjonsvilkår?

– Haha, det blir nok ikke hos oss du finner sånne. Tvert imot er flere av våre toppkandidater slett ikke så glad i tanken på å bo på hybel i Oslo langt unna fjell, fjorder og familie, men de vil likevel gjøre en jobb på vegne av framtida og verdiene de står for. Jeg mener vi har vist nasjonalt og lokalt at vi er et parti fylt med folk som både lytter og som jobber hardt for det vi mener, og tar vare på fellesskapet.

– Hva synes du for øvrig om stortingspolitikernes goder?

– Altså, kantineprisene synes jeg er litt pinlige, for salaten er virkelig billig. Men jeg ser jo fordelen ved at politikerne tar lunsjpausen sammen i stedet for å spre seg for alle vinder i pausene. Lønna er nok et større tema. Man bør ikke bli rik på å være stortingsrepresentant, og De Grønne stemte imot lønnsøkningen som flertallet bevilget seg selv i år. For min del kunne man godt unngått flere av godene, men jeg synes det er prinsipielt viktig at folk som har lang reisevei til hjemfylket, kan være gode stortingsrepresentanter og besøke fylket sitt og familien ofte. Dessuten synes jeg vel det er et større demokratisk problem at Stortinget mangler lobbyregister og at en ikke styrker Økokrims arbeid mot milliardene som forsvinner i skatteunndragelse og økonomisk kriminalitet. Det må vi gjøre noe med.

Mer fra Dagsavisen